ΕΚΘΕΣΗ

από 13/12/2012 έως 8/5/2013

Πριγκίπισσες

της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση 'Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας' παρουσιάστηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Καρόλου Παπούλια και της Α.Ε. του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κυρίου Giorgio Napolitano.

Η λέξη ‘πρίγκηψ’ που προέρχεται από τη λατινική λέξη ‘princeps’, χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση με την έννοια του πρώτου σε μία κοινωνία.

Αρχόντισσες ή πριγκίπισσες, ιέρειες ή θεραπεύτριες και μάγισσες, γυναίκες με κύρος γένους ή γνώσης, ντόπιες που ξεχώρισαν ή άλλες που παρέλαβαν και υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών ακόμα και από άνδρες που οι ίδιες παντρεύτηκαν στην πατρίδα τους -ντόπιους ή ξένους- ή ακόμη και αυτές που για λόγους επιγαμίας ή άλλους, ταξίδεψαν από τη μια περιοχή σε μια άλλη, είναι οι γυναίκες αυτές τις οποίες εξέτασε η έκθεση ‘Πριγκίπισσες’ της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Μέσα από τις ιστορίες τους φαίνεται εναργέστερα η συμμετοχή των γυναικών στη δημιουργία ανοιχτών πολιτισμικών οριζόντων για τις περιόδους που εξετάζουμε (από τον 10ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ), όπως και γενικότερα η συμμετοχή της γυναίκας στην ανάπτυξη του αρχαίου μεσογειακού πολιτισμού.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν 24 σύνολα από ταφές γυναικών από την Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Μακεδονία, Κρήτη), την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία. Μέσα από τις ταφές που επιλέχθηκαν, η συγκέντρωση πλούτου και κτερισμάτων από τη μια μεριά αλλά και η συγγένεια των ταφικών εθίμων από την άλλη, δημιουργούν ένα ιδεολογικό ρεύμα και μια κοινωνική διάσταση, καθώς φαίνεται ότι οι γυναίκες αυτές υψηλού κύρους στις κοινωνίες τους, υπήρξαν φορείς μεταφοράς πολιτισμικών και ιδεολογικών στοιχείων.

Η επιλογή με αντικείμενα από συγκεκριμένες υπαρκτές γυναίκες (δεν έχει να κάνει δηλαδή με μυθικές ή άλλες μορφές) ήταν το μεγάλο πλεονέκτημα της έκθεσης καθώς έδωσε μια πραγματική, χειροπιαστή διάσταση όπου πρωταγωνιστούν συγκεκριμένες νεκρές και επομένως, το ανθρώπινο στοιχείο είναι καθοριστικό. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία να συζητηθούν ερμηνευτικά ζητήματα και προσεγγίσεις του γυναικείου ρόλου στις κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, μέσα από απτά στοιχεία.


ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Τα σύνολα που παρουσιάστηκαν, αποτελούνται από χάλκινα αγγεία και σκεύη,φαγεντιανά και γυάλινα αγγεία, πήλινα, χάλκινα, ελεφαντοστέινα ειδώλια,σκεύη χάλκινα ή σιδερένια [αρύταινες (βαθιές κουτάλες για την άντληση νερού), κοχλυάρια (μικρά κουταλάκια για την επάλειψη καλλυντικών), ομοιώματα αμαξιδίων κ.λπ.], αλλά και κοσμήματα: πόρπες από χαλκό, σίδηρο ή άργυρο και πολύτιμους λίθους, μερικές σε μεγέθη απίστευτα -ύψους 20 εκατοστών- με ρόδια χρυσά ή πλάκες από χρυσά πτηνά, καρδιοφύλακες χάλκινους, ζώνες χρυσές, χάλκινες κλπ., περικάρπια και περιβραχιόνια από χρυσό, χαλκό και άργυρο, σκουλαρίκια από χρυσό και άργυρο σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, δακτυλίδια από χρυσό, άργυρο, χαλκό, σφηκωτήρες για τα μαλλιά από χρυσό, άργυρο, ήλεκτρο, περιδέραια από χρυσό, άργυρο, χαλκό, φαγεντιανές ψήφους, χάντρες (ψήφους) από ημιπολύτιμους λίθους, αμέθυστο, κορνεόλη, ορεία κρύσταλλο, κεχριμπάρι, αιγυπτιακό μπλε, φαγεντιανή, σκαραβαίους από διάφορα υλικά ακόμη και χρυσές μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο, επιστήθια κοσμήματα, όλα από εξαιρετικές τεχνικές χρυσοχοΐας (και αργυροχοΐας) με περίτμηση, με κοκκίδωση, σκυφωτά, πλακέ,συρμάτινα - ένας ολόκληρος κόσμος τέχνης και πλούτου, δόξας, ιδεών και πίστεων από έναν γυναικείο κόσμο στην αυγή της ιστορίας. 

Ακόμη, από ταφή στο Verruchio της Ιταλίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας και ο περίφημος ξύλινος θρόνος της νεκρής πριγκίπισσας. Στο σύνολό τους εκτέθηκαν πάνω από 500 αρχαία αντικείμενα.

MAKING OF VIDEO

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ


Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης
Διευθυντής Μουσείου Κυκλάδικής Τέχνης

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Μιμίκα Γιαννοπούλου
Αρχαιολόγος

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Τουρισμου

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
Edison

ΧΟΡΗΓΟΣ
L'OREAL
Εlpedison

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
AEGEAN

ΧΟΡΗΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Grimaldi Group

ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
St.George

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΣΚΑΙ
MEGA
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ATHENS VOICE
madame figaro
insider.gr
pepper 96.6
αθήνα 98.4
missbloom.gr
ελculture.gr
clickatlife.gr
protagon.gr

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΚΤ
Σύλλογος Φίλων του Μουσείου της πόλης των Αθηνών
Δήμος Αθηναίων
ZOLOTAS
KRAFT

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.