ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10 ΕΤΩΝ

Πιάσε την τέχνη από την αρχή | για παιδιά απο 5-7 & 7-10 ετών

Πιάσε την τέχνη από την αρχή

Στόχος του εργαστηρίου της φετινής χρονιάς είναι η αναζήτηση του χρόνου και του χώρου στον κόσμο της Τέχνης.

-Πώς συνδέονται η κοινωνία, η ιστορία και η τέχνη;
-Πώς και γιατί η τέχνη έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου, από την προϊστορική εποχή έως σήμερα;

Αυτά τα ερωτήματα, που θα απασχολήσουν φέτος τα παιδιά, θα απαντηθούν μέσα από δύο βασικά εργαλεία: τη δημιουργική έκφραση και το θεατρικό παιχνίδι. Τα παιδιά θα μάθουν ακολουθώντας διαδρομές στο χρόνο, από τις δημιουργίες της Προϊστορικής Εποχής έως τα έργα της Σύγχρονης Τέχνης, θα πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, θα αναζητήσουν κρυμμένα νοήματα και θα ανακαλύψουν καινούργια δημιουργώντας τα δικά τους έργα.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 5-7 ΕΤΩΝ

•  Ένας κόσμος γεμάτος βούλες •

Yayoi Kusama*

Οι βούλες χρησιμοποιήθηκαν πρώτα από τους Αβορίγινες, τους ιθαγενείς της Αυστραλίας, για να μεταδώσουν ιστορίες από τον ονειροχρόνο, την περίοδο που φτιάχτηκε ο κόσμος. Είναι η πιο παλιά παράδοση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και γι’ αυτό παρουσιάζει και καλλιτεχνική και ανθρωπολογική αξία.

Η Yayoi Kusama, χρησιμοποιεί τις βούλες για να ζωγραφίσει τα όνειρά της, τους φόβους της και τις σκέψεις της. Σπάει τον κόσμο της σε κύκλους, μεγάλους και μικρούς και μας τον παρουσιάζει όπως εκείνη τον βιώνει.

Οι βούλες το σκάνε από τους πίνακες και ταξιδεύουν. Ξεκινάνε από τον ονειρικό κόσμο των Αβορίγινων και φτάνουν να χορεύουν στον χωροχρόνο της Yayoi Kusama.

Θα ακολουθήσουμε τις βούλες στο ταξίδι τους και, στον δικό μας καμβά, θα φτιάξουμε έναν κόσμο όπως τον ονειρεύομαστε.

*Καλλιτέχνιδα της σύγχρονης τέχνης από την Ιαπωνία (22 Μαρτίου 1929 -   )


Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 2/3, 11:00-13:00

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 7-10 ΕΤΩΝ

• Graffiti..μια ιστορία αρχαία αλλά και σύγχρονη •

Τα πρώτα γκράφιτι τα συναντάμε στην αρχαιότητα. Συνήθως ήταν  επιγραφές σκαλισμένες σε τοίχους.

Το σύγχρονο γκράφιτι  εμφανίστηκε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1960.  Η νέα αυτή μορφή τέχνης απογειώθηκε στη δεκαετία του 1970, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να γράφουν τα ονόματά τους, αλλιώς «tags» σε κτίρια σε όλη την πόλη, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του '70 ξεπηδάνε μηνύματά στους τοίχους, τα τραίνα και τα πεζοδρόμια αστικών περιοχών σε όλο τον κόσμο.

Το κίνημα γκράφιτι, που θεωρείται από κάποιους  βανδαλισμός, περιλαμβάνει μερικούς εντυπωσιακούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες, οι οποίοι με τα έργα τους κάνουν τους θεατές να σκεφτούν όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας σήμερα.

 Στο εργαστήριο  αυτό θα γνωρίσουμε καλλιτέχνες του δρόμου (street artists), όπως ο Jean-Michel Basquiat, ο γάλλος Blek le Rat και ο βρετανός καλλιτέχνης Banksy. Θα παίξουμε, θα φανταστούμε και θα προβληματιστούμε δημιουργώντας το προσωπικό μας, αλλά και ομαδικό “tag”. Θα φτιάξουμε stencil και θα ζωγραφίσουμε με σπρέυ σχέδια και μηνύματα που θέλουμε να μοιραστούμε με όλο τον κόσμο!

Υ.Γ. Παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Κυριακή 24/2, 11:30-13:30

///

• Τι είναι αυτό που βλέπω; Η αφηρημένη τέχνη• 

Κάποτε οι καλλιτέχνες αποφάσισαν πως δεν υπάρχει λόγος να προσπαθούν να αντιγράψουν πράγματα που ήδη υπάρχουν, αφου μπορούν να δημιουργήσουν ό,τι τους αρέσει.Έτσι αρχίσαν να ζωγραφίζουν πράγματα που δεν υπήρχαν πουθενά αλλού παρά μόνο στη φαντασία τους, ή πράγματα του κόσμου μας με διαφορετικό τρόπο. Και την ονόμασαν την τέχνη αυτή αφηρημένη τέχνη.

Χρησιμοποίησαν διάφορες τεχνικές για να το πετύχουν αυτό, όπως να ζωγραφίζουν ασυναίσθητα, χωρίς δηλαδή να σκέφτονται το έργο, να χρησιμοποιούν τα χέρια τους, ακόμα και όλο τους το σώμα.

Θα γνωρίσουμε έργα του Μιρό, αλλά και άλλων ζωγράφων της αφηρημένης τέχνης, θα παίξουμε με σχήματα και χρώματα, και θα επινοήσουμε κόσμους φανταστικούς, που μόνο εμείς θα μπορούμε να τους καταλάβουμε.

Υ.Γ. Παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα και ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 5-7 ετών & 7-10 ετών: 

Κυριακή 17/3, 11.30-13.30 & Κυριακή 31/3, 11:30-13:30

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Νιόβη Σταυροπούλου
Εικαστικός - Art Therapist

Ιφιγένεια Θεοδοσίου
Παιδαγωγός

Εισιτήριο: €12
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο (το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10

Πληροφορίες - Κρατήσεις  
Τ: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.