ΕΚΘΕΣΗ

από 12/05/2010 έως 12/09/2010

Personages

Louise Bourgeois

Η ΕΚΘΕΣΗ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενήσε, από τις 12 Μαΐου έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2010, έκθεση με έργα της διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδας Louise Bourgeois.

Η παρουσίαση του έργου της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης επικεντρώνεται στη γνωστή σειρά έργων Personages (Πρόσωπα). Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων γλυπτά με σουρεαλιστική αναφορά και τοτεμική εμφάνιση, που σκαλίστηκαν το 1947-1953, αρχικά σε ξύλο, για να αποδοθούν αργότερα σε μπρούντζο.

Αυτά τα ανθρωποκεντρικά έργα σχεδιάστηκαν για να παρουσιαστούν ως σύνολα κοινωνικών ομάδων από ιστάμενες μορφές, σε αντιδιαστολή με οποιαδήποτε ιδέα πατριαρχικής ‘μνημειακότητας’.

Τα συγκεκριμένα έργα μαζί με ορισμένα νεότερα κιονόσχημα γλυπτά από ατσάλι και ύφασμα, αποτελούν σημαντική συνεισφορά στη γλυπτική του 20ού αι., καθώς αναμοχλεύουν κεντρικά θέματα και εμμονές στο κοσμο-όραμα της καλλιτέχνιδας.

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα δούμε και το περίφημο γλυπτό Avenza Revisited II (1968-1969) που εντάσσεται στη σειρά των ‘ανθρωπομορφικών’ τοπίων, με τις οποιεσδήποτε προεκτάσεις,

Εμπνευσμένο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την Avenza, την πλούσια σε μάρμαρο περιοχή της Καράρα στην Ιταλία, όπου η Bourgeois επεξεργάστηκε την πέτρα.

Θα παρουσιαστούν στο σύνολο οχτώ αντιπροσωπευτικά γλυπτά έργα της Louise Bourgeois. Δύο ακόμα gouaches από τη νεότερη σειρά ζωηρών, χρωματικά, ζωγραφικών έργων αποκαλύπτουν την εμφατική ενασχόληση της δημιουργού με τις διάφορες πτυχές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και αναπαραγωγής.

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Γεννημένη το 1911 στο Παρίσι, η Louise Bourgeois θεωρείται κορυφαία εκπρόσωπος της καλλιτεχνικής δημιουργίας της μοντέρνας τέχνης. Ανταποκρίθηκε και επεξεργάστηκε στα έργα της τα περισσότερα καλλιτεχνικά ρεύματα της πρωτοπορίας του 20ού αι. από την αφαίρεση ως τον ρεαλισμό, τον σουρεαλισμό καθώς και readymade περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις. Η Louise Bourgeois έφυγε από τη ζωή στις 31 Μαΐου 2010.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Gregor Muir
Διευθυντής Hauser & Wirth, Λονδίνο

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
IFA
Ελληνικό Φεστιβαλ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Όμιλος Αρρώνες

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΣΚΑΙ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
LIFO
ελculture

ΧΟΡΗΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
AEGEAN

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.