ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Παίζουμε με το ρεύμα; Ένα ταξίδι στα καλλιτεχνικά ρεύματα.

4-5 ετών

Ντανταϊστές, Φωβιστές, Pop Art, 1 Νούμερο 31, Κυβιστές, Fluxus, Ιμπρεσιονιστές, Μίκυ Μάους και Μπάτμαν. Πώς όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους;

Στο φετινό μας εργαστήριο «Παίζουμε με το ρεύμα;» κάθε μήνα θα εξερευνούμε και θα ανακαλύπτουμε ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό κίνημα. Τα παιδιά θα έρχονται σε επαφή με τους κυριότερους εκπροσώπους του κάθε ρεύματος και τα πιο γνωστά έργα τους.

Με τη βοήθεια των παραμυθιών τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της κάθε εποχής, πίνακες, γλυπτά, κολλάζ θα ζωντανεύουν μπρος στα μάτια των παιδιών.
Η μουσική θα μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής και, στο τέλος, θα πειραματιζόμαστε και θα φτιάχνουμε έργα με τις τεχνικές και τα υλικά του κάθε κινήματος.

Μια δημιουργική διαδικασία: Όλα είναι αλληλένδετα. Ο λόγος ενεργοποιεί τη φαντασία. Η φαντασία ζωντανεύει εικόνες. Οι εικόνες γεννούν την έμπνευση. Κι εκεί μπαίνουν στο παιχνίδι τα υλικά για να την αλλάξουν και να την πάνε σε δικά τους μονοπάτια.  Η τεχνική σφραγίζει το ταξίδι δίνοντας την τελική μορφή- το έργο.

Αυτή τη χρονιά θα αφήσουμε και τους γονείς να ρίξουν μια μικρή ματιά στο εργαστήριο μας! Στο τέλος κάθε εργαστηρίου γονείς και παιδιά θα έχουν μια κοινή αποστολή: αναζήτηση μέσα στο Μουσείο, δημουργία έργου, χρήση application και άλλα πολλά. Γονείς ετοιμαστείτε να παίξετε!

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Μάϊος 2017

Η δύναμη του χρώματος.
Ιμπρεσιονισμός*, Μεταϊμπρεσσιονισμό*, Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός*
Κυριακή 28/5, 11:30-13:00

Σε ένα λιβάδι γεμάτο παπαρούνες ένα κορίτσι συναντά την τύχη του. Οι πίνακες του C. Monet, του V. Van Gogh, του J.Pollock και του M.Rothko ζωντανεύουν την ιστορία και μας δίνουν έμπνευση για τα παιχνίδια μας με το χρώμα.

Στο τελευταίο εργαστήρι της χρονιάς θα βγούμε στον κήπο του μουσείου για να ζωγραφίσουμε, όπως έκαναν οι Ιμπρεσιονιστές, να παρατηρήσουμε το φως και τα χρώματα και να κάνουμε τα έργα μας με γρήγορες και κοφτές πινελιές.

Στο τέλος, θα επιστρέψουμε στο εργαστήριο μας για να πειραματιστούμε με την κίνηση και τα χρώματα και να φτιάξουμε ένα μεγάλο ομαδικό έργο που θα το ζήλευε και ο J.Pollock!

Γονείς, σας προσκαλούμε να συμμετέχετε κι εσείς στο τελικό έργο του εργαστηρίου και και στο τελευταίο για φέτος παιχνίδι των χρωμάτων.

Υ.Γ: Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα και να φέρουν και δεύτερο ζευγάρι κάλτσες!

Ιμπρεσσιονισμός*: καλλιτεχνικό κίνημα που εμφανίστηκε στη Γαλλία το 1870. Κύριο χαρακτηριστικό του ιμπρεσσιονισμού στη ζωγραφική ήταν τα ζωντανά χρώματα, οι μικρές, λεπτές, και εμφανείς πινελιές, οι συνθέσεις σε εξωτερικούς χώρους και η έμφαση στην αναπαράσταση του φωτός. Οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι ήθελαν να αποτυπώσουν την άμεση εντύπωση (impression) που προκαλεί ένα αντικείμενο ή μια εικόνα.

Μεταϊμπρεσσιονισμός*: αναπτύχθηκε το 1886 και ήταν η προέκταση του Ιμπρεσσιονισμού.  Οι μετα-ιμπρεσσιονιστές ζωγράφοι εξακολουθούσαν να διατηρούν τις τεχνικές του Ιμπρεσσιονισμού, συνέχισαν να χρησιμοποιούν έντονα χρώματα και να έχουν θέματα από την καθημερινή ζωή, αλλά επιδίωκαν να δώσουν μεγαλύτερο συναισθηματισμό στα έργα τους.

Αφηρημένος Εξπρεσσιονισμός*: καλλιτεχνικό ρεύμα στη ζωγραφική που αναπτύχθηκε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του’40. Το όνομα του κινήματος προήλθε από τον συνδυασμό της συναισθηματικής έντασης του Γερμανικού εξπρεσσιονισμού με την μη-αναπαραστατική αισθητική των ευρωπαϊκών κινημάτων αφηρημένης τέχνης, όπως το Bauhaus και ο κυβισμός. Οι καλλιτέχνες του ρεύματος δεν σχετίζονταν άμεσα μεταξύ τους σ’ ό,τι αφορά την τεχνίκη και την αισθητική τους.

Πληροφορίες

4-5 ετών

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου & την Αναπτυξιακή Ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.

Πληροφορίες - Κρατήσεις
Τ. 210 7294220, Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00Εισιτήριο:
€10
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7