Νίκος Παπαδημητρίου, PhD

Επιμελητής Αρχαιοτήτων

Tηλ. +30 210 7228321 (120)
E-mail: npapad@cycladic.gr

Ο Νίκος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου το 1993. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Αγγλίας, από το οποίο έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1999.

Το 2000 βραβεύτηκε με το Michael Ventris Award for Mycenaean Studies από το Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών του Λονδίνου για την διδακτορική του εργασία.

Την περίοδο 1999-2000 δίδαξε μαθήματα Αρχαιολογίας της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου στο Πανεπιστήμιο του Birmingham.

Την περίοδο 2002-2003 εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού στο Υπουργείο Αιγαίου.

Από τo 2003 εργάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ως επιμελητής αρχαιοτήτων (Κυκλαδική Συλλογή, Συλλογή Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης ) και υπεύθυνος τεκμηρίωσης. Έχει επιμεληθεί τη μόνιμη έκθεση Αρχαία Ελληνική Τέχνη: Μια ιστορία με εικόνες (στον δεύτερο όροφο του μουσείου), περιοδικές εκθέσεις (π.χ. "Οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια στη Νεολιθική εποχή", «Μέσα στα εργαστήρια των αρχαίων…μαζί δημιουργούμε»), εκδόσεις («Σύντομος Οδηγός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης», «Πώς κατασκευάζονταν; Υλικά και τεχνικές κατεργασίας αρχαίων αντικειμένων», «Κυπριακό Σεμινάριο: διαλέξεις 2014-15» κ.ά.), και την παρουσίαση των συλλογών του ΜΚΤ στον δικτυακό τόπο www.cycladic.gr και σε διεθνείς πολιτιστικούς κόμβους (π.χ. Εuropeana, Google Art Project). Επίσης έχει διοργανώσει ανοιχτά σεμιναρίων για το κοινό (π.χ. «Μνήμη και Κοινωνία» - 2014, «Κυπριακό Σεμινάριο» - 2014-15, «Κοινωνία και παρελθόν: προσλήψεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα» - 2015, «Αρχαιολογία και Ψυχανάλυση – 2016-17) και ένα μεγάλο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων σε νησιά του Αιγαίου («Το παρελθόν στο παρόν – Η αρχαιότητα ως δημιουργική πηγή έμπνευσης» - 2016). Την περίοδο αυτή διευθύνει (μαζί με την Δρ Κάτια Μαντέλη) διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Η τεχνολογία του μαρμάρου κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο».

Το 2011 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ, και το 2017 στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.

Την περίοδο 2011-12 εργάστηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου ως επιμελητής (μαζί με την Δρ Δ. Πηλείδου) της έκθεσης "Ancient Cyprus - Cultures in Dialogue", η οποία παρουσιάστηκε στις Βρυξέλες στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας στην Ε.Ε.

Έχει διδάξει μεταπτυχιακά σεμινάρια με θέμα «Αρχαιολογία της Ανατολικής Μεσογείου» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με θέμα «Αρχαιολογία των Μεταβάσεων» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα για θέσεις της προϊστορικής Αττικής (Μαραθώνας, Λαύριο), το προϊστορικό Άργος και τις τεχνικές κατεργασίας χρυσού κατά την Μυκηναϊκή περίοδο.Το 2015 ήταν ένα εκ των διοργανωτών του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου “Athens and Attica in prehistory” (prehistoricattica.org).


ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Εποχή του Χαλκού στο Αιγαίο (με έμφαση σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις)
Σχέσεις του προϊστορικού Αιγαίου με άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου
Προϊστορία της Αττικής
Μεσοελλαδικό και μυκηναϊκό Άργος
Αρχαίες τεχνικές κατεργασίας υλικών
Θεωρητικές προσεγγίσεις στη μελέτη των ταφικών εθίμων
Συλλογική μνήμη και κοινωνική ταυτότητα στην αρχαιότητα
Αρχαιολογία των εικόνων


ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ
Ιστορία των αρχαιολογικών μουσείων στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Μουσεία και δημόσια αρχαιολογία στις σύγχρονες κοινωνίες
Τρόποι υπέρβασης κοινωνικών φραγμών στην πρόσβαση του κοινού στα πολιτιστικά αγαθά
Ο ρόλος των αισθήσεων στη μουσειακή εμπειρία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Ο Νίκος Παπαδημητρίου έχει πλούσιο συγγραφικό έργο πάνω σε θέματα αρχαιολογίας και μουσειολογίας.

Εκθέσεις (Portfolio)
Για τις δημοσιεύσεις του, πατήστε εδώ

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.