Ακροκόρινθος | Αρχαία Πόλη | Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου

Μονοήμερη Εκδρομή στην Αρχαία Κόρινθο

Εφύρα ,όνομα πελασγικό, της πρώτης βασίλισσας αυτής της γης, της Εφύρας, κόρης του Ωκεανού και της Θέτιδας και γυναίκας του Ήλιου ήταν το πρώτο όνομα της πόλης.
Σύμφωνα με τον μύθο, το μεταγενέστερο όνομά της,το οφείλει στον ομώνυμο ήρωα Κόρινθο, ο οποίος  ήταν γιος του  Μαραθώνα και μακρινός απόγονος του θεού Ερμή. Πρώτος βασιλιάς της διετέλεσε ο Σίσυφος, ο μοναδικός θνητός που κατάφερε να ξεγελάσει τον θάνατο, ενώ η πόλη αναφέρεται ως σταθμός και άλλων μυθολογικών προσώπων όπως το βασιλικό ζευγάρι του Ιάσονα και της Μήδειας και ο Οίδιποδας. 
Η μονόημερη εκδρομή μας ξεκίνησε με την επίσκεψη στον εντυπωσιακά διατηρημένο Ακροκόρινθο, με οχυρώσεις που χρονολογούνται ήδη από τον 7ο αιώνα π.Χ. και φτάνουν έως την εποχή της Φραγκοκρατίας και της  Τουρκοκρατίας τον 17ο αιώνα μ.Χ. Περιηγηθήκαμε στα κατάλοιπα των οχυρωμάτων του κάστρου και θα μάθουμε για την μακραίωνη ιστορία κατάκτησης της ακρόπολης από τους Δωριείς μέχρι τους Οθωμάνους.

Έπειτα, θα κατευθυνθήκαμε στην Αρχαία Πόλη για να δούμε από κοντά τους επιβλητικούς κίονες του ναού του Απόλλωνα του 6ου αιώνα π.Χ., την αρχαία αγορά με το "Βήμα του Αποστόλου Παύλου", το Ωδείο, το οποίο ανακαινίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό και άλλα δημόσια κτίρια σημαντικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.  

Στην συνέχεια θα ξεναγηθήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου, ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας. Στις τέσσερεις αίθουσες και τις δύο στοές εκτίθενται μεταξύ άλλων η αρχαϊκή Σφίγγα του 6ου π.Χ. αιώνα, ευρήματα από το Ιερό  του Ασκληπιού, καθώς και αντίκειμενα των ρωμαϊκών χρόνων την εποχή που επισκέφθηκε και αργότερα απηύθυνε επιστολή ο Απόστολος Παύλος (έτος 52 μ.Χ.).

Η ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους πραγματοποιήθηκε από κα  αναγιώτα Κασίμη, Προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Κορινθίας.

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.