ΕΚΘΕΣΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

από 11/2/2016 έως 29/2/2016

Μέσα στα Εργαστήρια των Αρχαίων

μαζί δημιουργούμε

Η ΕΚΘΕΣΗ

Πώς σμιλευόταν ένα κυκλαδικό ειδώλιο;
Ποιά ήταν η τεχνική διακόσμησης ενός αρχαίου αγγείου;
Τί εργαλεία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι χρυσοχόοι για να φτιάξουν κοσμήματα;

Οι επισκέπτες των αρχαιολογικών μουσείων θαυμάζουν τα αντικείμενα που κοσμούν τις προθήκες τους, σπανίως όμως αναρωτιούνται πώς αυτά κατασκευάστηκαν.

Συνδυάζοντας πρωτότυπα εκθέματα με ζωντανά εργαστήρια κατασκευής αρχαίων τεχνέργων, η έκθεση αυτή, που απευθυνόταν τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, προσέγγισε τον κόσμο των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από τα θαυμαστά έργα της αρχαιότητας, δηλαδή των επώνυμων και ανώνυμων τεχνιτών που είχαν το θεϊκό χάρισμα της έμπνευσης και της δημιουργίας.

Για είκοσι ημέρες, καλλιτέχνες και τεχνίτες, σε συνεργασία με αρχαιολόγους, παρουσίασαν ζωντανά στο κοινό τον τρόπο δουλειάς των αρχαίων γλυπτών, αγγειοπλαστών και αγγειογράφων, χρυσοχόων και χαλκουργών. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακά εργαλεία (σμίλες, αμόνια, κεραμικούς τροχούς κτλ.) οι καλλιτέχνες μετέτρεψαν το μουσείο σε ζωντανό εργαστήριο, όπου κατασκεύασαν αντικείμενα παρόμοια με τα αρχαία εκθέματα του μουσείου που παρουσιάζονταν στον ίδιο χώρο.

Οι επισκέπτες παρακολουθούσαν τους καλλιτέχνες εν δράσει και συζητούσαν μαζί τους.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Μαρμαροτεχνία «Το εργαστήριο του Δαιδάλου»

    Στην πρώτη ενότητα, της Μαρμαροτεχνίας, θα παρουσιάζονται κυκλαδικά ειδώλια και κλασικά μαρμάρινα γλυπτά αλλά και το «Το εργαστήριο του Δαιδάλου», το «ζωντανό εργαστήριο» με τους πάγκους των γλυπτών, τα εργαλεία, τα προπλάσματα και τα ημιτελή μαρμάρινα έργα.

  • Κεραμική «Το εργαστήριο της Αθηνάς»

    Στην δεύτερη ενότητα, της Κεραμικής, θα φιλοξενεί αρχαία αγγεία και πήλινα ειδώλια μαζί με το «Το εργαστήριο της Αθηνάς», το «ζωντανό εργαστήριο» με τον κεραμικό τροχό, τον πηλό, τα ημιτελή αγγεία, τα εργαλεία του αγγειογράφου κ.ά.

  • Μεταλλοτεχνία «Το εργαστήριο του Ηφαίστου»

    Στην τρίτη ενότητα, της Μεταλλοτεχνίας, θα παρουσιάζονται αρχαία μετάλλινα αντικείμενα καθώς και επεξηγηματικά σχέδια με πληροφορίες για τους αρχαίους τεχνίτες, τα εργαστήρια και τις διάφορες τεχνικές κατασκευής. Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενείται το «Το εργαστήριο του Ηφαίστου», το «ζωντανό εργαστήριο» με τις εγκαταστάσεις και τα εργαλεία των τεχνιτών (αμόνια, σφυριά, καλέμια, αντίγραφα αντικειμένων κ.ά).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Νίκος Παπαδημητρίου

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
MEGA
OTE TV

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.