ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ 2019-2020

Κρήτη. Ανασκαφικά και ερευνητικά ευρήματα | 30 Μαρτίου

«Η εξημέρωση της Κρήτης – βιοαρχαιολογικές και εθνοαρχαιολογικές προσεγγίσεις στις πρώιμες γεωργοκτηνοτροφικές κοινωνίες του νότιου Αιγαίου (7η-2η χιλιετία π.Χ.)»

Ομιλητής:
Δρ. Βαλασία Ισαακίδου
, Επίτιμη Ερευνητική Συνεργάτης στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αν και η αρχαιολογία είναι μία από τις πιο οικείες επιστήμες στο ευρύτερο κοινό, κάποιοι ερευνητικοί τομείς της είναι αρκετά λιγότερο γνωστοί, παρόλο που μπορούν να φωτίσουν πολύ σημαντικές πτυχές του ανθρώπινου παρελθόντος, να εξηγήσουν το παρόν και δυνητικά να προβλέψουν το μέλλον. Η βιοαρχαιολογία, ο κλάδος που ασχολείται με την ανάλυση βιολογικών καταλοίπων, όπως τα οστά ζώων και οι απανθρακωμένοι σπόροι και καρποί, είναι ένας από αυτούς. 

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της προϊστορικής Κρήτης, θα συζητήσουμε πώς τα πορίσματα της βιοαρχαιολογικής έρευνας μας βοηθούν στην ανασύσταση της ιστορίας της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της διατροφής στον ελλαδικό χώρο. Με αφετηρία την Κνωσό, μία από τις πρωιμότερες αγρο-κτηνοτροφικές κοινότητες του Αιγαίου (ιδρύεται γύρω στο 6800 π.Χ.) και κέντρο του πρώτου ανακτορικού πολιτισμού της Ευρώπης κατά την Μινωική περίοδο, θα  εξετάσουμε βιοαρχαιολογικές μαρτυρίες για την εμφάνιση στο νησί των πρώτων κατοικίδιων ζώων, δημητριακών και οσπρίων, των πρακτικών καλλιέργειας και κτηνοτροφίας (π.χ., της χρήσης αγελάδων στο όργωμα), και πώς αυτές εξελίσσονται στο χώρο και στο χρόνο, σε συνάφεια με άλλες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές.

Όσον αφορά στα ζώα, θα εξετάσουμε επίσης τη διαχείρισή τους ως «συμβολικό κεφάλαιο» από τις Νεολιθικές κοινότητες και τις ανακτορικές ελίτ. Στη σύνθεση αυτή θα μας βοηθήσουν δεδομένα από παρατηρήσεις που μπορούν να γίνουν με γυμνό μάτι («μακροσκοπικές») αλλά και πιο πρόσφατες χημικές (ισοτοπικές) μεθόδους. Θα αναδειχθεί επίσης η ζωτική σημασία της εθνογραφικής έρευνας πάνω σε παραδοσιακές μεθόδους και τεχνολογίες για την ερμηνεία του παρελθόντος, κυρίως μέσα από συνεντεύξεις με γεωργούς και κτηνοτρόφους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020
Είσοδος Ελεύθερη | Ώρα έναρξης: 19.00

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (ώρα προσέλευσης: 18.30)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ

  • Δρ. ΒΑΛΑΣΙΑ ΙΣΑΑΚΙΔΟΥ

    Η Βαλασία Ισαακίδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μετακόμισε στην Ελλάδα σε ηλικία τεσσάρων ετών. Η αγάπη της για το παρελθόν καλλιεργήθηκε από τους γονείς της σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία και ιστορικά περιοδικά. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 μετακόμισε στην Αγγλία για προπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία στο Institute of Archaeology του University College του Λονδίνου (UCL) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Περιβαλλοντική Αρχαιολογία και την Παλαιοοικονομία στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Επέστρεψε στο UCL για τη διδακτορική της διατριβή, στο πλαίσιο της οποίας μελέτησε οστά ζώων από την Κνωσό της Νεολιθικής περιόδου και της Εποχής του Χαλκού. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ανασκαφές, περιλαμβανόμενων αυτών του Παλαίκαστρου, του Ακρωτηρίου Θήρας και των Παλιαμπέλων Κολινδρού, ενώ έχει συνεργαστεί ως ειδική ζωοαρχαιολόγος σε πολλά προγράμματα από τη Μακεδονία έως την Κρήτη και πρόσφατα την Τουρκία. Η έρευνά της και οι δημοσιεύσεις της έχουν επικεντρωθεί στη διερεύνηση των αγρο-ποιμαντικών πρακτικών, της μαγειρικής και της κουζίνας στην προϊστορική Ελλάδα και επικαιροποιήθηκαν με συνεντεύξεις, που κάνει σε συνεργασία με τον Καθηγητή P. Halstead, για την παραδοσιακή γεωργία και την κτηνοτροφία, κυρίως με ηλικιωμένους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους. Έχει συν-δημοσιεύσει μερικά από τα πρώτα παραδείγματα θυσίας ζώων από το Μυκηναϊκό Ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο, τα οποία ταιριάζουν με τις ομηρικές περιγραφές. Πιο πρόσφατα, συνεργάστηκε με διεπιστημονικές ομάδες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων που συνδυάζουν μακροσκοπικά, εθνογραφικά και ισοτοπικά δεδομένα για τη διερεύνηση της εξέλιξης αγρο-ποιμαντικών συστημάτων στην προϊστορία. Είναι Επίτιμη Ερευνητική Συνεργάτης στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.