ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ 2019-2020

Κρήτη. Ανασκαφικά και ερευνητικά ευρήματα | 23 Μαρτίου

«ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ. Η Κνωσός και η επικράτειά της μέσα από τις έρευνες της Βρετανικής Σχολής Αθηνών»

Ομιλητής:
Δρ. Κωστής Σ. Χρηστάκης
, Επιμελητής Κνωσού, Ερευνητικό Κέντρο Κνωσού, Βρετανική Σχολή Αθηνών

Η Κνωσός έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Βρετανική Σχολή Αθηνών, η οποία από το 1900 έως σήμερα ερευνά μία από τις σημαντικότερες θέσεις του αρχαίου κόσμου. 120 χρόνια συστηματικών ανασκαφών έχουν φωτίσει ποικιλοτρόπως την μακραίωνη ιστορία αυτού του κέντρου, από την 7η χιλιετία π.Χ. έως και την Ύστερη Αρχαιότητα. Στη διάλεξη αυτή παρουσιάζεται η εξέλιξη της «κνώσιας χώρας» από το 7000 έως το 1000 π.Χ. μέσα από  παλιές και πρόσφατες έρευνες της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Ζητήματα πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης παρουσιάζονται στη διαχρονία, ταυτόχρονα με τον ρόλο που φαίνεται ότι διαδραμάτισε η Κνωσός στην Κρήτη και πέρα απ’ αυτήν, προσδιορίζοντας τα αρχαιολογικά δεδομένα που αιτιολογούν τον μύθο της αρχαιότητας αλλά και την πολυετή έρευνα της Βρετανικής Σχολής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020
Είσοδος Ελεύθερη | Ώρα έναρξης: 19.00

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (ώρα προσέλευσης: 18.30)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΗΤΗ

  • Δρ. ΚΩΣΤΗΣ Σ. ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ

    Ο Κωστής Χρηστάκης σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (La Sapienza) και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές (PhD) στο Πανεπιστήμιο του Bristol (Αγγλία). Δίδαξε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και τώρα είναι ο Επιμελητής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στη Κνωσό. Διευθύνει, μαζί με τον Δρ. Γ. Ρεθεμιωτάκη, το ανασκαφικό και ερευνητικό πρόγραμμα του Γαλατά Πεδιάδος, έχει αναλάβει την τελική δημοσίευση των αποθηκών του ανακτόρου της Κνωσού και συμμετέχει στο πρόγραμμα της τελικής δημοσίευσης του Ιερού του Ερμή και της Αφροδίτης στη Σύμη Βιάννου καθώς και σε άλλα διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης της Κρήτης κατά την Εποχή του Χαλκού, αρχαιολογίας του οίκου, παραγωγής και διακίνησης κεραμικής, διατροφικής οικονομίας, μουσειακής εκπαίδευσης, χαρτογραφίας και στη μελέτη αρχείων της Ενετικής και Οθωμανικής περιόδου. Έχει συμμετάσχει σε Διεθνή Συνέδρια και έχει δημοσιεύσει τέσσερεις μονογραφίες και αρκετά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και Πρακτικά Συνεδρίων.

Background Image | Άποψη του Ανακτόρου της Κνωσού και της «κνωσίας χώρας» © Αρχείο, Βρετανική Σχολή Αθηνών (λεπτομέρεια)

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.