ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ 2019-2020

Κρήτη. Ανασκαφικά και ερευνητικά ευρήματα | 16 Μαρτίου

«Οι Ιταλοί και η ανακάλυψη της αρχαίας Κρήτης (1417-1939)»

Ομιλητής:
Καθηγητής Emanuele Papi
, Διευθυντής Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα

Τον 15ο αιώνα οι Ιταλοί ανακάλυψαν την αρχαία Ελλάδα: χειρόγραφα, μνημεία, αγάλματα και επιγραφές. Η Αθήνα και η Φλωρεντία ήταν δύο συγκοινωνούντα δοχεία: η Αθήνα ήταν έδρα του Φλωρεντινού Δουκάτου της Acciaioli και η Φλωρεντία είχε γίνει η «νέα Αθήνα» (“novella Atene”). Το 1417 ο Cristoforo Buondelmonti, ένας Φλωρεντινός μοναχός, συνέταξε σε εικονογραφημένο χειρόγραφο την πρώτη χαρτογραφική αποτύπωση της Κρήτης με τον Χάρτη του νησιού (Descriptio Insulae Cretae: Description of the island of Crete). Στο Δουκάτο της Κάντια (Βενετική αποικία 1212-1669) τα αρχαία ερείπια του νησιού αποτυπώθηκαν από πολλούς αρχαιοδίφες/περιηγητές, όπως ο Onorius Belli. Το ενδιαφέρον για την Κρήτη συνεχίστηκε μέχρι τον 19ο αιώνα με τη δημοσίευση τόμων και χαρτών. Το 1884 ο ιδρυτής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών έφτασε στην Κρήτη αναζητώντας επιγραφές και το 1899 ίδρυσε την Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή στην Κρήτη. Από τότε μέχρι σήμερα, η έρευνα της Σχολής συνεχίζεται σε διάφορες θέσεις του νησιού, οι οποίες κατοικούνταν μεταξύ της Μινωικής εποχής και της Βυζαντινής περιόδου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020
Είσοδος Ελεύθερη | Ώρα έναρξης: 19.00

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (ώρα προσέλευσης: 18.30)
*Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΗΤΗ

  • ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ EMANUELE PAPI

    Ο Emanuele Papi είναι Ιταλός αρχαιολόγος, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σιένα και Διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα. Διεξήγαγε ανασκαφές και έρευνες στη Ρώμη, την Αθήνα, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία και το Μαρόκο. Έχει γράψει για την αρχαία Μεσόγειο, τις κοινωνίες και τις πόλεις, την οικονομία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την ιστορία των αρχαιολογικών καταλοίπων. Τα τελευταία του βιβλία είναι: Oliva Revixit on the Athens oil production through time (2015), Pietre dello scandalo on the most recent history of archeological sites (2017) and Adriano, Roma and Atene (2019).

Background Image | Onorio Belli: το Θέατρο της Γόρτυνας (XVI century)  © Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών (λεπτομέρεια)

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.