ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ 2019-2020

Κρήτη. Ανασκαφικά και ερευνητικά ευρήματα

Με αφορμή την έκθεση «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα –Ελεύθερνα–Κνωσός»,

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Είσοδος Ελεύθερη | Ώρα έναρξης: 19.00
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4
Auditorium, 5ος όροφος

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (ώρα προσέλευσης: 18.30)

_________

Με αφορμή την έκθεση «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα –Ελεύθερνα–Κνωσός», που διοργανώθηκε στο Μουσείο το 2018, ο νέος κύκλος διαλέξεων αφορά στις ανασκαφικές και ερευνητικές δραστηριότητες των Εφορειών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, καθώς και των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και του Πανεπιστημίου Κρήτης που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Στον κύκλο διαλέξεων συμμετέχουν οι:
| Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου
| Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου
| Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων
| Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
| Βελγική Αρχαιολογική Σχολή
| Βρετανική Σχολή Αθηνών
| Γαλλική Σχολή Αθηνών
| Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών
| Institute for Aegean Prehistory (INSTAP)
| Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οι νέες διαλέξεις εντάσσονται στους Κύκλους Αρχαιολογικών Διαλέξεων με θέμα την έρευνα που πραγματοποιούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων αλλά και τα ελληνικά και ξένα Ιδρύματα, τους οποίους διοργανώνει το Μουσείο τα τελευταία χρόνια.

Από το 2013 έχουν φιλοξενηθεί οι αρχαιολόγοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Φωκίδος, οι οποίοι παρουσίασαν μία σειρά ανακοινώσεων για τα πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα κάθε Εφορείας καθώς και για το έργο συντήρησης, αποκατάστασης αλλά και προστασίας-προβολής των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής τους.

Όλες οι επιστημονικές ανακοινώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των διαλέξεων δημοσιεύονται στη σειρά «Αρχαιολογικές Συμβολές», που εκδίδεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Οι ανακοινώσεις του Κύκλου Διαλέξεων 2019-2020 θα δημοσιευθούν στην εν λόγω σειρά υπό τον γενικό τίτλο «ΚΡΗΤΗ».

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΔΕΥΤΕΡΑ 2.12
Χρύσα Σοφιανού
«Ένας ασύλητος θαλαμοειδής τάφος Υστερομινωικής ΙΙΙΑ-Β περιόδου στο Κεντρί Ιεράπετρας»

Το θέμα της διάλεξης της Χρύσας Σοφιανού είναι ο ασύλητος θαλαμοειδής τάφος Υστερομινωικής ΙΙΙΑ-Β περιόδου που βρέθηκε το 2018 στο Κεντρί  Ιεράπετρας.
Περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΑ 9.12
Professor Jan Driessen
«Στη σκιά του Μινώταυρου – Πρόσφατες ανασκαφές στο Σίσι Λασιθίου Κρήτης» 

Η διάλεξη του καθηγητή Jan Driessen παρουσιάζει τα δύο πενταετή προγράμματα ανασκαφής, έρευνας και μελέτης που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2007 στο Σίσι Λασιθίου Κρήτης από την ομάδα του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain, υπό την αιγίδα της Βελγικής Σχολής Αθηνών.
Περισσότερα
ΔΕΥΤΕΡΑ 16.12
Χρύσα Σοφιανού, Thomas Brogan, Melissa Eaby, Γιάννης Παπαδάτος

«Βραχογραφίες και Κυκλικά Κτήρια από την Ανατολική Κρήτη: Το παράδειγμα από τις θέσεις Σώπατα της Τελικής Νεολιθικής και Μεσορράχη της Τελικής Νεολιθικής/Πρωτομινωικής Ι περιόδου.»

Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί μια επισκόπηση της πρόσφατης έρευνας πεδίου που διενεργήθηκε στις θέσεις Σώπατα και Μεσόρραχη κατά το διάστημα 2013-2016. Αυτή η περιοχή της ανατολικής Κρήτης αποτελεί γεωγραφικά ένα φυσικό όριο στη βόρεια ακτή του νησιού, ανάμεσα στους κόλπους του Μιραμπέλου και της Σητείας. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαχρονίας του νησιού υπήρξε μια αραιοκατοικημένη περιοχή.
Περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.