ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ 2019-2020

Κρήτη. Ανασκαφικά και ερευνητικά ευρήματα

Με αφορμή την έκθεση «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα –Ελεύθερνα–Κνωσός»,

ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ

Κατόπιν της απόφασης του Υπουργείου Υγείας για αναστολή όλων των συνεδριακών εκδηλώσεων για τις επόμενες 4 εβδομάδες, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η σημερινή διάλεξη με τίτλο «Η Βρετανική Αρχαιολογική Έρευνα στην Κρήτη - 1894 μέχρι σήμερα» δεν θα πραγματοποιηθεί. Παράλληλα, το πρόγραμμα διαλέξεων για τον μήνα Μάρτιο αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Είσοδος Ελεύθερη | Ώρα έναρξης: 19.00
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4
Auditorium, 5ος όροφος

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (ώρα προσέλευσης: 18.30)

_________

Με αφορμή την έκθεση «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα –Ελεύθερνα–Κνωσός», που διοργανώθηκε στο Μουσείο το 2018, ο νέος κύκλος διαλέξεων αφορά στις ανασκαφικές και ερευνητικές δραστηριότητες των Εφορειών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, καθώς και των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και του Πανεπιστημίου Κρήτης που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Στον κύκλο διαλέξεων συμμετέχουν οι:
| Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου
| Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου
| Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων
| Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
| Βελγική Αρχαιολογική Σχολή
| Βρετανική Σχολή Αθηνών
| Γαλλική Σχολή Αθηνών
| Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών
| Institute for Aegean Prehistory (INSTAP)
| Πανεπιστήμιο Κρήτης

Οι νέες διαλέξεις εντάσσονται στους Κύκλους Αρχαιολογικών Διαλέξεων με θέμα την έρευνα που πραγματοποιούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων αλλά και τα ελληνικά και ξένα Ιδρύματα, τους οποίους διοργανώνει το Μουσείο τα τελευταία χρόνια.

Από το 2013 έχουν φιλοξενηθεί οι αρχαιολόγοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Φωκίδος, οι οποίοι παρουσίασαν μία σειρά ανακοινώσεων για τα πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα κάθε Εφορείας καθώς και για το έργο συντήρησης, αποκατάστασης αλλά και προστασίας-προβολής των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής τους.

Όλες οι επιστημονικές ανακοινώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των διαλέξεων δημοσιεύονται στη σειρά «Αρχαιολογικές Συμβολές», που εκδίδεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Οι ανακοινώσεις του Κύκλου Διαλέξεων 2019-2020 θα δημοσιευθούν στην εν λόγω σειρά υπό τον γενικό τίτλο «ΚΡΗΤΗ».

ΜΑΡΤΙΟΣ 2020


ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ
Καθηγητής John Bennet, Διευθυντής Βρετανικής Σχολής Αθηνών
«Η Βρετανική Αρχαιολογική Έρευνα στην Κρήτη - 1894 μέχρι σήμερα»

Η παρούσα διάλεξη αποτελεί μία επισκόπηση της συμμετοχής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών (BSA) στην αρχαιολογική έρευνα της Κρήτης, από την πρώτη επίσκεψη του Arthur Evans στο νησί το 1894 μέχρι σήμερα. Θα παρουσιαστεί συνοπτικά το έργο της Σχολής στην Κνωσό και θα δοθεί έμφαση στις λιγότερο γνωστές δραστηριότητές της σε θέσεις και περιοχές πέραν του ανακτορικού κέντρου της Κνωσού.
Περισσότερα

ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ
Καθηγητής Emanuele Papi, Διευθυντής Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών
«Οι Ιταλοί και η ανακάλυψη της αρχαίας Κρήτης (1417-1939)»

Το 1417 ο Cristoforo Buondelmonti, ένας Φλωρεντινός μοναχός, συνέταξε σε εικονογραφημένο χειρόγραφο την πρώτη χαρτογραφική αποτύπωση της Κρήτης με τον Χάρτη του νησιού (Descriptio Insulae Cretae: Description of the island of Crete). Στο Δουκάτο της Κάντια (Βενετική αποικία 1212-1669) τα αρχαία ερείπια του νησιού αποτυπώθηκαν από πολλούς αρχαιοδίφες/περιηγητές, όπως ο Onorius Belli. Το ενδιαφέρον για την Κρήτη συνεχίστηκε μέχρι τον 19ο αιώνα με τη δημοσίευση τόμων και χαρτών. Το 1884 ο ιδρυτής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών έφτασε στην Κρήτη αναζητώντας επιγραφές και το 1899 ίδρυσε την Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή στην Κρήτη. Από τότε μέχρι σήμερα, η έρευνα της Σχολής συνεχίζεται σε διάφορες θέσεις του νησιού, οι οποίες κατοικούνταν μεταξύ της Μινωικής εποχής και της Βυζαντινής περιόδου.
Περισσότερα
ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ
Δρ. Κωστής Σ. Χρηστάκης, Επιμελητής Κνωσού, Ερευνητικό Κέντρο Κνωσού
«ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ. Η Κνωσός και η επικράτειά της μέσα από τις έρευνες της Βρετανικής Σχολής Αθηνών»

Στη διάλεξη αυτή παρουσιάζεται η εξέλιξη της «κνώσιας χώρας» από το 7000 έως το 1000 π.Χ. μέσα από  παλιές και πρόσφατες έρευνες της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Ζητήματα πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης παρουσιάζονται στη διαχρονία, ταυτόχρονα με τον ρόλο που φαίνεται ότι διαδραμάτισε η Κνωσός στην Κρήτη και πέρα απ’ αυτήν, προσδιορίζοντας τα αρχαιολογικά δεδομένα που αιτιολογούν τον μύθο της αρχαιότητας αλλά και την πολυετή έρευνα της Βρετανικής Σχολής.
Περισσότερα
ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ
Δρ. Βαλασία Ισαακίδου, Επίτημη Ερευνητική Συνεργάτης, Τμήμα Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
«Η εξημέρωση της Κρήτης – βιοαρχαιολογικές και εθνοαρχαιολογικές προσεγγίσεις στις πρώιμες γεωργοκτηνοτροφικές κοινωνίες του νότιου Αιγαίου (7η-2η χιλιετία π.Χ.)»

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της προϊστορικής Κρήτης, θα συζητήσουμε πώς τα πορίσματα της βιοαρχαιολογικής έρευνας μας βοηθούν στην ανασύσταση της ιστορίας της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της διατροφής στον ελλαδικό χώρο. Με αφετηρία την Κνωσό, μία από τις πρωιμότερες αγρο-κτηνοτροφικές κοινότητες του Αιγαίου (ιδρύεται γύρω στο 6800 π.Χ.) και κέντρο του πρώτου ανακτορικού πολιτισμού της Ευρώπης κατά την Μινωική περίοδο, θα  εξετάσουμε βιοαρχαιολογικές μαρτυρίες για την εμφάνιση στο νησί των πρώτων κατοικίδιων ζώων, δημητριακών και οσπρίων, των πρακτικών καλλιέργειας και κτηνοτροφίας (π.χ., της χρήσης αγελάδων στο όργωμα), και πώς αυτές εξελίσσονται στο χώρο και στο χρόνο, σε συνάφεια με άλλες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές.
Περισσότερα

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.