ΕΚΘΕΣΗ

από 19/06/1998 έως 31/01/1999

Ιβηρικές Αρχαιότητες

Από τη συλλογή Shelby White - Leon Levy

Η ΕΚΘΕΣΗ

Στην Έκθεση παρουσιάστηκαν εβδομήντα Ιβηρικά αντικείμενα προερχόμενα από την Συλλογή Αρχαιοτήτων των Αμερικανών Συλλεκτών της Νέας Υόρκης Shelby White και Leon Levy. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά έργα των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν και έδρασαν στην Ιβηρική χερσόνησο από τα μέσα της 3ης π.Χ. χιλιετίας έως τη ρωμαιοκρατία.


Τα πρωιμότερα έργα της Συλλογής είναι τα τραπεζοειδή ειδώλια, με μία ή δύο οπές ανάρτησης, καθώς και τα κυλινδρικά μαρμάρινα ειδώλια, που θεωρείται ότι αναπαριστάνουν τη λεγόμενη 'οφθαλμωτή θεά', σύμβολο γονιμότητας και αναβίωσης. Ανήκουν στον πολιτισμό Μιλλιάρες που αναπτύχθηκε στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα της χερσονήσου, και χρονολογείται στο διάστημα από το 2000 έως 1800/1700 π.Χ. περίπου.


Το κύριο σώμα της ΄Εκθεσης περιελάμβανε έναν σημαντικό αριθμό χάλκινων αναθηματικών ειδωλίων που προέρχονται από τα Ιβηρικά ιερά τα οποία εντοπίστηκαν σε φυσικές τοποθεσίες, όπως φαράγγια, σπήλαια και ιερά άλση. Μεγάλες ποσότητες αναθηματικών ειδωλίων βρέθηκαν στα σπήλαια Castellar και Despenaperros στην επαρχία Juan της Ανδαλουσίας. Εικονίζονται διάφοροι τύποι: ιερείς, πολεμιστές, ανδρικές και γυναικείες σεβίζουσες μορφές, έφιππες μορφές και ειδώλια ζώων.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν κοσμήματα σε χρυσό, ασήμι και χαλκό, αντιπροσωπευτικά δείγματα της πρώιμης Ιβηρικής μεταλλοτεχνίας, αλλά και της φορητής τέχνης του Κελτιβηρικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στα κεντρικά υψίπεδα της χερσονήσου από τον 6ο έως τον 1ο π.Χ. αιώνα. Εκτέθηκαν επίσης και ορισμένα δείγματα της αγγειοπλαστικής και αγγειογραφίας της Ύστερης Ιβηρικής περιόδου (2ος -1ος αι. π.Χ.) από την περιοχή της Λιρίας (San Miguel de Liria) στην ανατολική ακτή της Ιβηρικής χερσονήσου.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.