ΕΚΘΕΣΗ

από 23/5/2014 έως 28/9/2014

Ιστορία Μηδέν

Στέφανος Τσιβόπουλος

Η ΕΚΘΕΣΗ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου, Ιστορία Μηδέν (History Zero), το οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας το 2013.

Το έργο αποτελείται από ένα φιλμ δομημένο σε τρία επεισόδια (11 λεπτά το καθένα), συνοδευόμενο από ένα αρχείο 32 κειμένων και εικόνων με θέμα τα εναλλακτικά, μη–νομισματικά συστήματα συναλλαγών. Κεντρικό θεματικό άξονα αποτελεί η έννοια του χρήματος, η αξία των υλικών αγαθών στη σημερινή εποχή και τα εναλλακτικά συστήματα συναλλαγών.

Μέσα από τις ιστορίες τριών διαφορετικών ανθρώπων διερευνάται, με τρόπο ποιητικό,ο ρόλος του χρήματος στις ανθρώπινες σχέσεις, και οι πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της κατοχής του.

Στο φιλμ βλέπουμε έναν μετανάστη από την Αφρική που ψάχνει μεταλλικά αντικείμενα στα σκουπίδια, έναν καλλιτέχνη από το εξωτερικό που συλλέγει εικόνες στους δρόμους της Αθήνας αναζητώντας έμπνευση για το επόμενο έργο του και μία συλλέκτρια έργων τέχνης που πάσχει από Αλτσχάιμερ και ζει απομονωμένη στο σπίτι tης.

Οι αρχικά ασύνδετες ιστορίες των τριών αυτών ηρώων συναντώνται μέσα από μικρά τυχαία γεγονότα.

Το έργο παρουσιάζεται ακριβώς όπως και στο Ελληνικό περίπτερο πέραν από κάποιες αναγκαίες μετατροπές στην κλίμακα τον εκθεμάτων. Επίσης, υπάρχεικαι μια σειρά από 7 νέα αρχεία «εναλλακτικών νομισμάτων» που εξετάζουν την ιστορία του νομίσματος στην Ελλάδα από τον Οβελό μέχρι το Eυρώ.

Αυτά τα 7 νέα αρχεία είναι ειδικά σχεδιασμένα για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Μετά την παρουσίασή του στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας ακολούθησαν ατομικές εκθέσεις: Stella Art Foundation Μόσχα / Art Basel Miami South Beach / Kunstforingen GL STRAND Κοπεγχάγη. Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις: CAFAM Biennial Πεκίνο / EVA International Biennial (Limerick) / Lehmbruck Museum (Duisburg) / Centro Andaluz de Arte Contemporaneo (Seville) και προβολές στη Νέα Υόρκη, το Άμστερνταμ, το Ελσίνκι, τις Βρυξέλλες, το Τορίνο και το Τελ Αβίβ.

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

  • Στέφανος Τσιβόπουλος

    Ο Στέφανος Τσιβόπουλος (γεν. 1973, Πράγα) ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη. Το έργο του αναφέρεται κυρίως στο παρελθόν, τη συλλογική και ατομική μνήμη, το genius loci και τα είδη των λόγων που αναπτύσσονται στο δημόσιο πεδίο. Η τεχνολογία της εικόνας, η τηλεοπτική αισθητική και η ιστορική αυθεντικότητα του κινηματογραφικού έργου αποτελούν παράλληλα πεδία έρευνας και ενδιαφέροντος για τον δημιουργό. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στη Gerrit Rietveld Academie και στη Rijksakademie van beeldende kunsten στο Άμστερνταμ.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Συραγώ Τσιάρα 
Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ

Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου 
Kalfayan Galleries


ΧΟΡΗΓΟΙ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Contemporary Art Support Committee

ΧΟΡΗΓΟΙ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
KRAFT
ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
AEGEAN

ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
NEW HOTEL

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ελληνικό Φεστιβαλ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ATHENS VOICE
Insider
Pepper 96.6
Αθήνα 98.4
protagon.gr
POPAGANDA
ελculture
clickatlife.gr
doctv
in2life.gr
JOIN
artmag
The Machine

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.