ΕΚΘΕΣΗ

από 1/2/2000 έως 1/12/2001

Η Πόλη κάτω από την πόλη

Ευρήματα από τις ανασκαφές του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου των Αθηνών

Η ΕΚΘΕΣΗ

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Γ' και Α' Εφορείες Αρχαιοτήτων) στους χώρους των Σταθμών του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Αθηνών απεκάλυψαν ίχνη της μακραίωνης ιστορίας της πόλης και μας γνώρισαν άγνωστες λεπτομέρειες της τοπογραφίας της.

Η Έκθεση Η πόλη κάτω από την πόλη, μια συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Ίδρυμα Νικολάου Π. Γουλανδρή, παρουσίασε ανασκαφικά ευρήματα από τους Σταθμούς του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου, και τις νέες πληροφορίες που μας παρέχουν για το δημόσιο και ιδιωτικό βίο, τη θρησκεία, και τα ταφικά έθιμα των αρχαίων Αθηναίων.

Πεντακόσια ευρήματα από πηλό, χαλκό, μάρμαρο, ελεφαντόδοντο, γυαλί, σκιαγραφούν τη ζωή στην Αθήνα από τον 17ο αι. π.Χ. έως τον 6ο αι. μ.Χ., δηλαδή μέσα από τη Μυκηναϊκή, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο.
Στην Έκθεση γνωρίσαμε:

| γωνιές της αρχαίας πόλης, όπου οι Αθηναίοι έζησαν, πολιτεύτηκαν, πολέμησαν, λάτρεψαν τους θεούς τους και κήδεψαν τους νεκρούς τους
| έργα τέχνης, γλυπτά σε μάρμαρο και χαλκό, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τελετουργικά σκεύη
| σπάνια ευρήματα, όπως ο τάφος ενός σκύλου με το περιλαίμιό του και ταφικά κτερίσματα
| ιστορικές μαρτυρίες, όπως η μαρμάρινη στήλη με τα ονόματα των Αθηναίων που έπεσαν σε μια μάχη του Πελοποννησιακού Πολέμου που περιγράφει ο Θουκυδίδης
| λείψανα της καθημερινής ζωής των απλών ανθρώπων
| λυχνάρια, παιδικά παιγνίδια, δοχεία καλλυντικών, εργαλεία.

Η έκθεση ήταν συνδιοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Αττικό Μετρό Α.Ε

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΑLPHA
Πόλις 88,6

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.