Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα

Επίσκεψη στην Πρεσβεία της Ιταλίας

H πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα υποδέχθηκε τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σε γιορτινή διάθεση γία μία ξενάγηση στου χώρους της και στην ιστορία του νεοκλασικού κτιρίου που στεγάζεται. Μετά το πέρας της ξενάγησης ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, αξιότιμος κύριος Efisio Luigi Marras, θα απήυθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό & ευχές για το νέο έτος.

Σχετικά με το κτίριο της Πρεσβείας

Το ιστορικό κτίριο, έδρα της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, οικοδομήθηκε στα 1870, από τον γνωστό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, όταν ο επιφανής τραπεζίτης Στέφανος Ψύχας αποφάσισε να κατασκευάσει την πολυτελή του οικία σε μικρή απόσταση από τα Ανάκτορα. Ο Τσίλλερ συνδύαζε το καινούριο νεοκλασικό ύφος, που αναπαρίστανε τα ιδανικά και τον ρυθμό της κλασσικής ελληνικής και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής, και την ακρίβεια της γερμανικής αρχιτεκτονικής.
Πολλοί υπήρξαν οι ένοικοι του κτιρίου, προτού περάσει στην ιδιοκτησία του Ιταλικού κράτους, προκειμένου να στεγάσει την αντιπροσωπεία του επί Ελληνικού εδάφους: το 1902 κατοικούν σε αυτό για μια σύντομη περίοδο ο Πρίγκιπας Νικόλαος, γιος του Γεωργίου Α’, με τη σύζυγό του Δούκισσα Έλενα Βλαντίροβνα της Ρωσίας (ανιψιά του τσάρου Νικόλαου Β’). Τότε ήταν που το οίκημα διαπλατύνθηκε και ανακαινίστηκε από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά (1862- 1937), τον αρχιτέκτονα που πραγματοποίησε και τις εργασίες αναδόμησης του Παναθηναϊκού Σταδίου, επ’ ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896.
Στα 1923, το κτίριο δίνεται προς ενοικίαση στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το οποίο έχει ανάγκη μιας πολυτελούς λύσης για τη φιλοξενία ξεχωριστών πελατών του· το κτίριο διαμορφώνεται ώστε να προσφέρει 60 πολυτελή δωμάτια και μετονομάζεται “Petit Palais”. 
Το κτίριο προτού γίνει η έδρα της Ιταλικής Αντιπροσωπείας, θα φιλοξενήσει για έναν χρόνο την Νορβηγική διπλωματική αντιπροσωπεία, ενώ από το 1933 εγκαθίσταται σε αυτό η Πρεσβεία της Ιταλίας.
Από το 1955, το κτίριο φιλοξενεί αδιαλείπτως την οικία του Πρέσβη της Ιταλίας και τα γραφεία της Ιταλικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας σε μια περιοχή με κύρος που συνεχίζει να φιλοξενεί τις έδρες άλλων διπλωματικών αντιπροσωπειών και Κυβερνητικών κτιρίων.
 

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.