WEBINAR

Ελληνικότητα: από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό στον Ρομαντισμό

Κύκλος Φιλοσοφίας

WEBINAR

Με αφορμή την έκθεση με τίτλο «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», βασική θεματική του σεμιναρίου θα αποτελέσει η φιλοσοφική σκέψη της ευρύτερης περιόδου του 18ου και 19ου αιώνα στη Δύση αλλά και στον ελλαδικό χώρο.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάλυση του ευρύτερου φιλοσοφικού πλαισίου μέσα στο οποίο  έλαβε χώρα η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ενώ διερευνούνται η σχέση του Ευρωπαϊκού με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό καθώς και η σχέση του ρεύματος του Διαφωτισμού εν γένει με το κίνημα του Ρομαντισμού. 

Σε τρεις ζωντανές αναμεταδόσεις και σε διάλογο με τους συμμετέχοντες, οι ακαδημαϊκοί Νίκος Ερηνάκης και Μαρία Μούρτου-Παραδεισοπούλου θα αναλύσουν τις βασικές αρχές των δύο μεγαλύτερων φιλοσοφικών ρευμάτων του 18ου και 19ου αιώνα και πώς αυτά επηρεάσαν τον αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης. Οι στοχαστές στους οποίους θα επικεντρωθούν είναι οι Βολταίρος (1694-1778), Τζον Λοκ (1632-1704), Μοντεσκιέ (1689-1755), Ζαν-Ζακ Ρουσσώ (1712-1778), Ιμμάνουελ Καντ (1724-1804).

Ειδικότερα,  θα αναλύσουν διεξοδικά την πρόσληψη των εννοιών της Ελευθερίας και της Ισότητας (στις 29/3), του Ορθού Λόγου και της Φαντασίας (στις 5/4) και του Εαυτού και της Συλλογικότητας (στις 12/4).

Το webinar πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Eurolife FFH, στρατηγικού συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

  • Νίκος Ερηνάκης

    Ο Νίκος Ερηνάκης είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων του Λονδίνου και της Οξφόρδης έχοντας σπουδάσει Οικονομικά [ΟΠΑ], Φιλοσοφία & Συγκριτική Λογοτεχνία [Warwick], και Φιλοσοφία των Κοινωνικών Επιστημών [LSE]. Έχει κατά διαστήματα διδάξει Πολιτική & Κοινωνική Φιλοσοφία, Φιλοσοφία της Τέχνης, Αισθητική και Ηθική στην Αγγλία, και είναι Διδάσκων Φιλοσοφίας στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάζεται επίσης ως Επιστημονικός Διευθυντής στο think-tank ENΑ, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΟΝ. Έχουν εκδοθεί δύο βιβλία ποίησής του [το δεύτερο εκ των οποίων έχει μεταφραστεί και εκδοθεί στη Γαλλία], και δύο βιβλία κορυφαίων γερμανόφωνων ποιητών σε μετάφρασή του. Δοκίμια, άρθρα και ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί, μεταφραστεί και δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά, συλλογικούς τόμους, ανθολογίες και πρακτικά συνεδρίων. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο φιλοσοφίας με τίτλο Αυθεντικότητα και Αυτονομία: Από τη Δημιουργικότητα στην Ελευθερία από τις εκδόσεις Κείμενα.

  • Μαρία Μούρτου-Παραδεισοπούλου

    Η Μαρία Μούρτου-Παραδεισοπούλου είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Southampton, με επιβλέποντα τον Christopher Janaway. Έχει σπουδάσει Νομικά στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πολιτική Φιλοσοφία και Κοινωνική Θεωρία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ηπειρωτική Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Σεμιναρίου Φιλοσοφίας και Πολιτικής Θεωρίας Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων που λαμβάνει χώρα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συνεργασθεί με τις ομάδες Gavagai και Kaboom. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες φιλοσοφίας. Έχει επίσης εργασθεί ως δικηγόρος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνίες: 
Δευτέρα 29/3, 19.00
Δευτέρα  5/4,  19.00
Δευτέρα 12/4, 19.00 

Εισιτήριο Κύκλου Webinar (3 συναντήσεις): 15€
Φίλοι ΜΚΤ: Δωρεάν (Δηλώσεις συμμετοχής: meetingpoint@cycladic.gr)
Διάρκεια Συνάντησης: 50-60 λεπτά

* Το webinar θα διεξαχθεί στα ελληνικά μέσω της πλατφόρμας Zoom.
** Ο κύκλος των webinars είναι εισαγωγικός και απευθύνεται σε όλους/όλες

ONLINE ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Λεζάντες Εικόνων
(Από αριστερά προς τα δεξιά)
___

ΕΙΚΟΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:
Αριστερά: Βολταίρος (λεπτομέρεια)

Δεξιά: Απόψεις της Σύγχρονης Ελλάδας ή Μάχες των Ελλήνων (λεπτομέρεια)
Πανοραμικό χαρτί τοίχου, τυπώθηκε το 1828 από το γαλλικό εργοστάσιο ταπετσαριών Zuber στο Rixheim
© Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου

ΕΙΚΟΝΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
___

 29/3, Ελευθερία & Ισότητα:
Αριστερά: Ρήγας Φεραίος (λεπτομέρεια)

Δεξιά: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης στη μάχη της Ακρόπολης, περ. 1835  (λεπτομέρεια)
Johann - Georg - Christian Perlberg (1806-1884)
Ελαιογραφία σε μουσαμά, 50 εκ. x 71 εκ.
© Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου
5/4, Ορθός Λόγος και Φαντασία:
Αριστερά: Ιμμάνουελ Καντ  (λεπτομέρεια)

Δεξιά: Προσωπογραφία του James-Emerson Tennent, περ. 1827 (λεπτομέρεια)
Henri William Pickersgill R.A. (1782-1875)
Ελαιογραφία σε μουσαμά, 91 εκ. x 71 εκ.
© Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου

12/4, Εαυτός και Συλλογικότητα
Αριστερά: Ζαν-Ζακ Ρουσσώ (λεπτομέρεια)

Δεξιά: Σύμπλεγμα του Κωνσταντίνου Κανάρη με τον πηδαλιούχο του, μετά το 1873 (λεπτομέρεια)
Benedetto Civiletti (1845-1899)
Μπρούντζος, Ύ. 46 εκ., Μήκ. 43 εκ., Πλ. 33 εκ.
© Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου
Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.