Έκκρουστη πίεση

 • Βήμα 1

  Ο τεχνίτης χαράσσει απαλά τα διακοσμητικά μοτίβα πάνω σε φύλλο χρυσού.

 • Βήμα 2

  Τοποθετεί το φύλλο πάνω σε υπόστρωμα από πίσσα, κερί ή άλλο μαλακό υλικό, το οποίο θερμαίνει για να εφαρμόσει καλά ο χρυσός. Το υλικό αυτό χρησιμεύει για να συγκρατεί το φύλλο στη θέση του και να περιορίζει την ένταση της διαστολής του μετάλλου από την έκκρουστη πίεση των εργαλείων.

 • Βήμα 3

  Δουλεύοντας από την μπροστινή όψη του αντικειμένου, τονίζει με σφυρί και καλέμι τα περιγράμματα των μορφών. Η εργασία αυτή θα τον βοηθήσει στη συνέχεια να αποδώσει του ανάγλυφους όγκους των μορφών.

 • Βήμα 4

  Αφού ολοκληρώσει τα περιγράμματα των μορφών και των υπόλοιπων διακοσμητικών μοτίβων, γυρνά το αντικείμενο από την άλλη πλευρά και το εφαρμόζει πάνω στο μαλακό υπόστρωμα.

 • Βήμα 5

  Δουλεύοντας πλέον από την πίσω όψη, χρησιμοποιεί ειδικά σφυριά και καλέμια με διαφορετικές διατομές για να "φουσκώσει" τις μορφές και να αποδώσει τους ανάγλυφους όγκους. Η δημιουργία ανάγλυφων όγκων είναι μια περίτεχνη διαδικασία που επιτυγχάνεται με τη διαστολή του μετάλλου. Η διαστολή, ωστόσο, πρέπει να γίνεται σταδιακά για να μην ραγίσει το μέταλλο. Το μαλακό υπόστρωμα βοηθά στην αποφυγή τέτοιων ατυχημάτων.

 • Βήμα 6

  Μόλις ολοκληρώσει την διαμόρφωση των ανάγλυφων όγκων, γεμίζει τις κοιλότητες με ρευστή πίσσα, κερί ή ρητίνη και επανατοποθετεί το αντικείμενο πάνω στο μαλακό υπόστρωμα για να ξαναδουλέψει την μπροστινή πλευρά. Η πίσσα (το κερί ή η ρητίνη) παρέχουν αντίσταση στα χτυπήματα και διατηρούν το σχήμα των ανάγλυφων όγκων.

 • Βήμα 7

  Στη συνέχεια χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία για να ολοκληρώσει τη διαμόρφωση των περιγραμμάτων, να εξομαλύνει τις επιφάνειες των ανάγλυφων μορφών και να προσθέσει τυχόν εγχάρακτες λεπτομέρειες στη διακόσμηση.

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.