Έκκρουστη πίεση

 • Βήμα 1

  Ο τεχνίτης χαράσσει απαλά τα διακοσμητικά μοτίβα πάνω σε φύλλο χρυσού.

 • Βήμα 2

  Τοποθετεί το φύλλο πάνω σε υπόστρωμα από πίσσα, κερί ή άλλο μαλακό υλικό, το οποίο θερμαίνει για να εφαρμόσει καλά ο χρυσός. Το υλικό αυτό χρησιμεύει για να συγκρατεί το φύλλο στη θέση του και να περιορίζει την ένταση της διαστολής του μετάλλου από την έκκρουστη πίεση των εργαλείων.

 • Βήμα 3

  Δουλεύοντας από την μπροστινή όψη του αντικειμένου, τονίζει με σφυρί και καλέμι τα περιγράμματα των μορφών. Η εργασία αυτή θα τον βοηθήσει στη συνέχεια να αποδώσει του ανάγλυφους όγκους των μορφών.

 • Βήμα 4

  Αφού ολοκληρώσει τα περιγράμματα των μορφών και των υπόλοιπων διακοσμητικών μοτίβων, γυρνά το αντικείμενο από την άλλη πλευρά και το εφαρμόζει πάνω στο μαλακό υπόστρωμα.

 • Βήμα 5

  Δουλεύοντας πλέον από την πίσω όψη, χρησιμοποιεί ειδικά σφυριά και καλέμια με διαφορετικές διατομές για να "φουσκώσει" τις μορφές και να αποδώσει τους ανάγλυφους όγκους. Η δημιουργία ανάγλυφων όγκων είναι μια περίτεχνη διαδικασία που επιτυγχάνεται με τη διαστολή του μετάλλου. Η διαστολή, ωστόσο, πρέπει να γίνεται σταδιακά για να μην ραγίσει το μέταλλο. Το μαλακό υπόστρωμα βοηθά στην αποφυγή τέτοιων ατυχημάτων.

 • Βήμα 6

  Μόλις ολοκληρώσει την διαμόρφωση των ανάγλυφων όγκων, γεμίζει τις κοιλότητες με ρευστή πίσσα, κερί ή ρητίνη και επανατοποθετεί το αντικείμενο πάνω στο μαλακό υπόστρωμα για να ξαναδουλέψει την μπροστινή πλευρά. Η πίσσα (το κερί ή η ρητίνη) παρέχουν αντίσταση στα χτυπήματα και διατηρούν το σχήμα των ανάγλυφων όγκων.

 • Βήμα 7

  Στη συνέχεια χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία για να ολοκληρώσει τη διαμόρφωση των περιγραμμάτων, να εξομαλύνει τις επιφάνειες των ανάγλυφων μορφών και να προσθέσει τυχόν εγχάρακτες λεπτομέρειες στη διακόσμηση.