ONLINE ΔΡΑΣΕΙΣ

Become a Young Friend

Οι Νέοι Φίλοι του ΜΚΤ, κάθε μήνα συμμετέχουν σε δράσεις στο Mουσείο και στην πόλη. Μία ετήσια συνδρομή για νέους έως 40 ετών με αποκλειστικό πρόγραμμα που παράλληλα στηρίζει το Μουσείο και τις δράσεις του. Θεατρικές παραστάσεις, απρόσμενες συνομιλίες, live gigs, θεματικοί περίπατοι, προβολές ταινιών και πολλά άλλα events στο Μουσείο και την Αθήνα πραγματοποιούνται κάθε μήνα από εμάς για εσένα!
Οι Φίλοι είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε!

VIRTUAL EVENTS

ΘΕΑΤΡΟ
-THIS IS NOT ROMEO & JULIET | «An ordinary night»
THEATRE & LIVE AFTERTALK 

Η πολυαναμενόμενη παράσταση του Αργύρη Πανταζάρα "This is not Romeo & Juliet", βασισμένη στο Σαιξπηρικό αριστούργημα θα προβληθεί σε Live Streaming από την πλατφόρμα του θεάτρου Πορεία. Θα ακολουθήσει live aftertalk με τους πρωταγωνιστές της παράστασης. 

RSVP: meetingpoint@cycladic.gr


TEXNH

-Zadie Xa X Serpentine Gallery, Λονδίνο
Studio visit

Tο επόμενο virtual event θα πραγματοποιηθεί στο studio της καλλιτέχνιδας Zadie Xa, η οποία θα συνομιλήσει με τον Κώστα Στασινόπουλο, επιμελητή της Serpentine Gallery στο Λονδίνο. Η Καναδή καλλιτέχνιδα, έχοντας ως βάση της το Λονδίνο, εξερευνά τις έννοιες της ταυτότητας, της επιθυμίας και του φαντασιακού στοιχείου. Η Xa πραγματοποίησε τις προπτυχιακές σπουδές της στο Emily Carr University στο Βανκούβερ το 2007 και το 2014 απέσπασε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στη Ζωγραφική από το Royal College of Art του Λονδίνου.

-XMuseum, Πεκίνο
Virtual Tour,

Το XMuseum είναι το πρώτο μουσείο ψηφιακής συλλογής της Κίνας, το οποίο δομήθηκε με την υπογραφή του αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Pete Jiadong Qiang. Μέσα από πρωτότυπες ψηφιακές εμπειρίες που είναι αδύνατο να αποτυπωθούν στην πραγματική ζωή, το XMuseum στοχεύει να υπογραμμίσει ακριβώς αυτή την αντίθεση ανάμεσα στον τρισδιάστατο και δισδιάστατο κόσμο.

PAST EVENTS

WALKS

Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

Η Αθήνα, μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, δεν σταμάτησε ποτέ να κατοικείται και να γράφει ιστορία. Σήμερα φιλοξενεί εκατομμύρια κατοίκους και επισκέπτες, και μετρά πολλές και διαφορετικές γειτονιές. Ένας περίπατος στις ιστορικές γειτονιές του κέντρου θα μας συστήσει αυτούς που ‘ζουν’ ανάμεσά μας: αρχαίους τεχνίτες, σύγχρονους καλλιτέχνες, ιστορικά πρόσωπα και καθημερινούς ανθρώπους. Από το εμπορικό τρίγωνο στου Ψυρρή και από την Ομόνοια στο Μεταξουργείο, (ξανα)γνωρίσαμε τις ιστορίες και τα έργα που μας περιβάλλουν κάθε μέρα, για να αρχίσουμε να βλέπουμε το κέντρο της πόλης με άλλο μάτι! Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την ιστορικό Ιωάννα Ζαχαροπούλου.

ΠΑΡΙΛΙΣΣΙΑ ΙΕΡΑ

Πού και πώς προέκυψε το ανθρώπινο γένος, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία; Σε ποια μέρη περιδιάβαινε ο Σωκράτης και συζητούσε με τον Φαίδρο; Ποια εικόνα της πόλης αντίκριζαν οι ξένες αποστολές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896; Ανάμεσα στην Ακρόπολη και τον λόφο του Αρδηττού, εκεί όπου κάποτε έρρεε ο ιερός ποταμός Ιλισσός, εκτεινόταν ένας από τους παλαιότερους και ιερότερους τόπους της Αθήνας. Με οδηγό την ιστορία, τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, θα περπατήσουμε στην Παριλίσσια Αθήνα, αναζητώντας αρχαίους μύθους, άγνωστες ιστορίες και σύγχρονες παραδόσεις σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά τοπία της σύγχρονης πόλης. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την ιστορικό Ιωάννα Ζαχαροπούλου.

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Ο αρχαίος δήμος των Κεραμέων, μια περιοχή που παίρνει το όνομά της από τα εργαστήρια των αγγειοπλαστών και των αγγειογράφων, το κάλλιστον προάστιο της πόλης, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, θα μας υποδεχθεί σε μία ιδιαίτερη θεματική ξενάγηση. Στο πολυσύχναστο αυτό σημείο όπου οι Αθηναίοι υποδέχονταν τους ξένους, εκεί όπου η ευλάβεια ήταν συνεχώς παρούσα, εκεί όπου η γιορτή και η χαρά συναντούσαν τη θλίψη, και ο πόνος την περηφάνια των αρχαίων κατοίκων της πόλης, θα συναντήσουμε τάφους επιφανών Αθηναίων, αλλά και ένδοξων μαχητών και θα μάθουμε για το πολεμικό ιδεώδες της αρχαιότητας. Ποια ήταν η συνήθης ταφή των πεσόντων πολέμου; Ποιες τιμές τους αποδίδονταν; Πώς δοξάζονταν οι μυθικοί και οι «υπαρκτοί» ήρωες της Αθήνας; Ποια η σημασία της εκφώνησης του περίφημου Επιτάφιου λόγου του Περικλή στο νεκροταφείο του Κεραμεικού; Την ξενάγηση πραγματοποίησε η Κωνσταντίνα Τζήμα, αρχαιολόγος.

ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΙΚΙΩΝΗ

Ακολουθώντας τα λιθόστρωτα μονοπάτια που διαμόρφωσε ο Δημήτρης Πικιώνης πριν από περίπου 60 χρόνια, οδηγηθήκαμε στους Δυτικούς Λόφους της Αθήνας: τους λόφους της Πνύκας, των Μουσών και των Νυμφών, που περιβάλλουν και προστατεύουν τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Κατά την αρχαιότητα, αυτή η περιοχή περιελάμβανε τους πιο πολυσύχναστους χώρους και δρόμους της πόλης και αποτέλεσε κομβικό σημείο για την οχύρωση της πόλης, για το εμπόριο, για τη δημοκρατία αλλά και για την αστρονομία. Περπατήσαμε και γνωρίσαμε τις ιστορίες που ενέπνευσαν τον σπουδαίο Έλληνα αρχιτέκτονα και διανοούμενο για να δημιουργήσει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο μνημείο αρχιτεκτονικής. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την ιστορικό Ιωάννα Ζαχαροπούλου.


WORKSHOPS

WORKSHOPS 

-Κεραμεική στο studio Threesome Ceramics

Με αφορμή την περιοδική έκθεση "Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός", οι Young Friends συναντήθηκαν και έμαθαν τα πάντα γύρω από την τέχνη της κεραμικής, ενώ παράλληλα κατασκεύασαν ένα χρηστικό αντικείμενο εμπνευσμένο από τα κεραμικά του Πικάσο. 

-Drama workshop με τον Γιώργο Χρυσοστόμου

Μέσα από πρωτότυπες αυτοσχεδιαστικές ασκήσεις, παιχνίδια λόγου και μνήμης, το workshop εξερευνούσε τη σχέση που έχουμε με το σώμα μας, καθώς και με τους ανθρώπους γύρω μας ως κομμάτι μιας κλειστής κοινότητας.

-Κέντησε το δικό σου κυκλαδικό ειδώλιο με τις 50 stitches of Greece

Το εργαστήριο είχε ως στόχο την γνωριμία με τη σπουδαιότερη μορφή τέχνης του κυκλαδικού πολιτισμού, το κυκλαδικό ειδώλιο, μέσω του σύγχρονου κεντήματος. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα μυηθούμε στον χαλαρωτικό και δημιουργικό κόσμο του, κεντώντας το δικό μας εργόχειρο βιολόσχημου ειδωλίου με τεχνικές προσιτές ακόμα και για κάποιον που δεν έχει εξασκηθεί στη χρήση βελόνας και κλωστής.

-Workshop μονοτυπίας με τους Μ. Σαράντη και Α. Χαντζαρά 

Με αφορμή την θεατρική παράσταση "Αίας", ο Απόστολος Χαντζαράς και ο Μιχάλης Σαράντης βρέθηκαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για ένα ξεχωριστό workshop.  Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου μυηθήκαμε στην τεχνική της μονοτυπίας και θα μάθαμε πώς δημιουργούνται οι ήρωες που ζωντανεύουν επάνω στην σκηνή. Ο Απόστολος Χαντζαράς μας εισήγαγε στον ιδιαίτερο τρόπο ζωγραφικής επάνω σε γυαλί και παρέα θα φιλοτεχνήσαμε τις δικές μας μονοτυπίες. Μαζί του  βρισκόταν ο Μιχάλης Σαράντης, ο οποίος μοιράστηκε τις αθέατες πτυχές του αρχαίου δράματος, στο πλαίσιο μιας συζήτησης που αφορούσε την στενή σχέση Λόγου και Τεχνών για την αφήγηση μιας ιστορίας.

ART VISITS

ART VISITS

SEKTOR30

Το SEKTOR30 είναι ένας καλλιτεχνικός εργαστηριακός χώρος ο οποίος απευθύνεται σε δημιουργούς που θέλουν να παράγουν καινούργιο έργο, να πειραματιστούν με υλικά και τεχνικές, ή και να αναθέσουν κάποια εξειδικευμένη κατασκευή. Στον χώρο του βρίσκονται το εργαστήριο κεραμικής, χυτών υλικών και εργαστήριο ξύλου, στα οποία σύντομα θα προστεθούν ακομα περισσότερα εργαστήρια και προγράμματα με εκπαιδευτικά σεμινάρια. Η ξενάγηση στον χώρο πραγματοποιήθηκε από τους ιδρυτές του οργανισμού και εικαστικούς, Μαρία Ευσταθίου και Ηλία Κοέν.

RADIO ATHENES
«Η προδοσία της Χέντβιγκ - Πίνακες, κόμικς και ένα ντουλάπι», Amelie von Wulffen

Όπως σε πολλά από τα κόμικς της Amelie von Wulffen στα οποία πρωταγωνιστούν ομιλώντα σχήματα, μικρά ζώα, λαχανικά και φρούτα, έμποροι έργων τέχνης, η ίδια η καλλιτέχνιδα και ο Βερολινέζικος κύκλος της, στην Flaumi is Developing Splendidly (Η Φλάουμι Αναπτύσσεται Έκτακτα)- μία από τις τέσσερεις ιστορίες που εκδίδονται στα Αγγλικά με την ευκαιρία της έκθεσης στο Radio Athènes- η von Wulffen διερευνούσε τις περιπέτειες της αντανακλαστικής αναπαράστασης. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την ιδρύτρια του οργανισμού, κυρία Έλενα Παπαδοπούλου.

ARCH

Φως, βάρος, υλικότητα, χρώμα και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία ενός χώρου συναντιόνται στο έργο της Αθηνάς Ιωάννου. Η καλλιτέχνης δουλεύει πρωτίστως με objet trouvé. Τα “hanging paintings”, όπως τα ονομάζει, μαζί με τις υπόλοιπες πολύχρωμες συνθέσεις και τα σχέδια της, φέρουν τόσο την τοποθεσία όπου δημιουργήθηκαν, όσο και την προσωπική της συνεχή αναζήτηση μέσα από την πρακτική της ζωγραφικής. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την ιδρύτρια του οργανισμού, κυρία Αταλάντη Μαρτίνου.

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

«Από το κτήριο στην κοινότητα: ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus»

Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας αρχιτέκτονας, ο οποίος έζησε για δύο χρόνια στη Βαϊμάρη κατά την εποχή του Bauhaus κι ήρθε σε άμεση επαφή με τις αρχές, τη διδασκαλία και τους ανθρώπους της διάσημης αυτής σχολής.
Η έκθεση εστίαζε στο Ωδείο Αθηνών, παρουσιάζοντας παράλληλα πτυχές της διαδρομής του αρχιτέκτονα και άγνωστα στοιχεία από την πρόταση του Πνευματικού Κέντρου. Κεντρικό στοιχείο της έκθεσης αποτελεί η κοινωνική διάσταση του έργου του Δεσποτόπουλου. Η ξενάγηση θα πραγματοποιήθηκε από τον επιμελητή της έκθεσης κύριο Λουκά Μπαρτατίλα.

THEATRE

THEATRE

-«Κομμώτριες / ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, Τζιανγκ-Σιν-Μπι-Σιν, Φαντάσου την καρδιά μου δική σου», Μιχαήλ Μαρμαρινός

"Ένα έργο για την επικαιρότητα του παρελθόντος. Τιμές κράτους σε μικρές περφόρμανς σύγχρονης πολιτικής ιστορίας κι όποιον πάρει ο χάρος."

Μονάδα μέτρησης της Ιστορίας είναι η καθημερινότητα… Αυτό το «κάθε μέρα» της ατομικής και της συλλογικής εμπειρίας, των προσωπικών και αντικειμενικών μικρό-ιστοριών διαγράφει και περιγράφει τον ορίζοντα, το τροχήλατο μιας Ιστορίας που μας περιέχει. Μια παράσταση-χρονικό της Μεταπολίτευσης, που συνδέει το θέατρο με την πολιτική και την κοινωνική μνήμη, μετατρέποντας τη σκηνή σε μια πλατφόρμα διαλόγου με στόχο να πυροδοτήσει τη σκέψη.

-Αίας του Σοφοκλή, Γιώργος Νανούρης

Ο Γιώργος Νανούρης, στην πρώτη του επαφή με το αρχαίο δράμα, σκηνοθετεί τον βραβευμένο με βραβείο Χορν, Μιχάλη Σαράντη και τον ζωγράφο Απόστολο Χαντζαρά. Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του Αίαντα, με τον ηθοποιό να ερμηνεύει όλους τους ρόλους και τον ζωγράφο να συνομιλεί μαζί του δημιουργώντας ζωντανά εικόνες και μνήμες του έργου, ενώ οι θεατές θα βρίσκονται μαζί τους επάνω στη σκηνή του θεάτρου.

-Ρινόκερος, Γιώργος Κακλέας

Οι κάτοικοι μιας πόλης μεταμορφώνονται σε ρινόκερους. Τελικά ο μόνος που δεν υποκύπτει σε αυτή τη μαζική μεταμόρφωση είναι ο Μπερανζέ. Μια πανανθρώπινη μορφή που υπερασπίζεται με πάθος τον πολιτισμό, την επιθυμία για ελευθερία και το δικαίωμα του να είναι διαφορετικός. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Ιονέσκο, o «Ρινόκερος» ένα έργο που αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της λογικής και των ιδεών. Είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο.

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.