ΦΙΛΟΙ ΜΚΤ

Become a Young Friend

Γίνε Φίλος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης || Κάνε το Μουσείο φίλο σου

Οι Νέοι Φίλοι του ΜΚΤ

Οι Νέοι Φίλοι του ΜΚΤ, κάθε μήνα συμμετέχουν σε δράσεις στο Mουσείο και στην πόλη. Μία ετήσια συνδρομή για νέους έως 40 ετών με αποκλειστικό πρόγραμμα που παράλληλα στηρίζει το Μουσείο και τις δράσεις του. Θεατρικές παραστάσεις, απρόσμενες συνομιλίες, live gigs, θεματικοί περίπατοι, προβολές ταινιών και πολλά άλλα events στο Μουσείο και την Αθήνα πραγματοποιούνται κάθε μήνα από εμάς για εσένα!

Οι Νέοι Φίλοι του ΜΚΤ συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά μας, και κάπως έτσι ένα νέο πρόγραμμα γεμάτο πρωτότυπες δράσεις ξεκινά & απευθύνεται σε όσους θεωρούν πως το Μουσείο είναι ένα περιβάλλον τόσο ζωντανό και εξελισσόμενο όσο και η ίδια η πόλη.

Οι Φίλοι είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε!

CINEMA

Οι Young Friends πηγαίνουν σινεμά

Εμβληματικοί θερινοί και χειμερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας προσφέρουν στους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης από Δευτέρα έως Παρασκευή σε όλες τις προβολές μειωμένο εισιτήριο στα 5€ για κάθε Φίλο και 5€ για έναν ακόμη καλεσμένο τους. Η προσφορά ισχύει μόνο με την επίδειξη της κάρτας μέλους στα ταμεία των κινηματογράφων.

Συνεργαζόμενοι κινηματογράφοι:
| Ααβόρα , Ιπποκράτους 180, Αθήνα
| Ανδόρα,  Σεβαστουπόλεως 117, Ερ. Σταυρός
| Βοξ, Θεμιστοκλέους 82
| Δαναός, Λ. Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι
| Ιντεάλ, Πανεπιστημίου 46, Αθήνα
| Κάρμεν, Παπαδά 40, Κατεχάκη
| Μαριλένα, Αιγύπτου 123, Γλυφάδα
| Ριβιέρα, Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια
| Σινέ Παρί*, Κυδαθηναίων 22, Πλάκα
(6 ευρώ κόστος εισιτηρίου ανά άτομο)
| Στέλλα, Tενέδου 34, Φωκίωνος Νέγρη, Κυψέλη 
| Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101)
| Χλόη, Κασσαβέτη 17, Κηφισιά

ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

Το Σάββατο 13 Απριλίου οι Young Friends συναντούν το “Athens Walkthrough”, σε έναν ξεχωριστό περίπατο στο εμπορικό τρίγωνο μέσα από τις στοές της Αθήνας.

Ανακαλύπτουμε την εμπορική δραστηριότητα της πόλης, στην Στοά Αρσακείου ανατρέχουμε στην Αθήνα των αρχών του 20ου αιώνα, ενώ στην ζωντανή Στοά Ορφανίδου & Αθηνών αναβιώνουμε την εμπορική καθημερινότητα των προηγούμενων ετών.
 
Στην Στοά Ανατολής και στο Τρίστρατο η Ιωάννα μας ξεναγεί σε κρυμμένα τμήματα από τα Αρχαία Τείχη των Αθηνών, ενώ η βόλτα καταλήγει στη Στοά Εμπόρων, όπου οι παλιές επιγραφές αποκαλύπτουν την ιστορία της πόλης.

Το “Εντός Στοάς” είναι ένα εν εξελίξει design project που βασίζεται στη χαρτογράφηση των εξόδων των στοών που βρίσκονται στο εμπορικό τρίγωνο, μια χαοτική αθηναϊκή περιοχή, ιδανική για περιπάτους εξερεύνησης. Η γραφίστρια Νατάσσα Παππά ενώνει τις εξόδους ακολουθώντας τις ξεχασμένες σημάνσεις εξόδων και σε ταξιδεύει στην καρδιά της πόλης μέσα από τα πιο ενδιαφέροντα αθηναϊκά περάσματα.

Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσουν η δημιουργός του Athens Walkthrough Νατάσσα Παππά σε συνεργασία με την ιστορικό Ιωάννα Ζαχαροπούλου.

Περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων meetingpoint@cycladic.gr
Κόστος συμμετοχής: €12

Γαστρονομικός περίπατος με τον Μιχάλη Μιχαήλ, Δ/ντη έκδοσης περιοδικού TAVERNA.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Τέχνη και Στοχασμός μετά την Κρίση

Εάν κάθε περίοδος στην ιστορία τέχνης ορίζεται από κάποια διακριτά χαρακτηριστικά, ποια μπορούμε να εντοπίσουμε στην ύστερη εποχή της Κρίσης;

Πόσο και κατά πώς επηρεάζεται η καλλιτεχνική παραγωγή στα χρόνια της πρόσφατης οικονομικής ύφεσης; Ποιες είναι οι κοινωνικές και φιλοσοφικές ανάγκες που αναδύονται και πώς καταφέρνει η Τέχνη να τις σκιαγραφήσει; 

Ομιλητές:

Νίκος Ερηνάκης | Ποιητής, Δρ. Πολιτικής Φιλοσοφίας και Αισθητικής

Μαλβίνα Παναγιωτίδη | Εικαστικός

Γιώργος Τζιρτζιλάκης | Kαθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και καλλιτεχνικός σύμβουλος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Τζώρτζης Γρηγοράκης
Movie «C»

Τα γυναικεία μαρμάρινα ειδώλια, τα πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα του Κυκλαδικού Πολιτισμού (3200-2000 π.Χ.), αποτελούν κάποιες από τις πρωιμότερες αναπαραστάσεις της ανθρώπινης μορφής. Η απλότητα και η αφαιρετικότητά τους κίνησαν την φαντασία πολλών καταξιωμένων μοντερνιστών ζωγράφων και γλυπτών. Το "C" είναι ένα εμπνευσμένο από την Κυκλαδική Τέχνη, και αναφέρεται σε Εκείνη, στην Θάλασσα και στο πώς την κοιτάμε.
Εξερευνά την σχέση ανάμεσα σε καλλιτέχνη και έργο, ακινησία και κίνηση, αρχαίο και μοντέρνο, όλα περιβαλλόμενα από τον θαλλασογραφικό υπερρεαλισμό του Αιγαίου.

Παραγωγή: HAOS Films, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΘΕΑΤΡΟ

Παραστάσεις

Εθνικό Θέατρο
Παράσταση «Ξύπνα Βασίλη»
Ξενάγηση στο κτίριο του εθνικού θεάτρου και συνομιλία με τους πρωταγωνιστές

Θέατρο οδού Κεφαλληνίας
Παράσταση «Γυάλινος Κόσμος» 
Συνομιλία με τους πρωταγωνιστές

Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου
Παράσταση «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων»
Συνομιλία με τους πρωταγωνιστές

ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιώργος Καλούδης
Ρεσιτάλ «Innovating Tradition»
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τσελίστας, λυράρης, αυτοσχεδιαστής και συνθέτης, ο Γιώργος Καλούδης προσάρμοσε την τεχνική του τσέλου πάνω στο αγαπημένο του όργανο, την κρητική λύρα, προσθέτοντας μια τέταρτη χορδή. Έτσι μπόρεσε να συμπεριλάβει την τετράχορδη κρητική λύρα στις συνθέσεις, τις ηχογραφήσεις και τις συναυλίες του. Μετά από δώδεκα χρόνια έρευνας και μελέτης, ηχογράφησε, το 2016, τις Σουίτες του Μπαχ για σόλο τσέλο με τετράχορδη λύρα.
Στο ρεσιτάλ, ο Καλούδης ενώνει τους αιώνες αποκαλύπτοντας έναν κόσμο τόσο σύγχρονο όσο και παραδοσιακό.

- Έργα J.S. Bach και Γιώργου Καλούδη

Γιώργος Καλούδης βιολοντσέλο, κρητική λύρα, live-loop-recording, effects

▪️ Οι Φίλοι του ΜΚΤ ▪️

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί ένα σημείο συνάντησης του παρελθόντος με το παρόν & το μέλλον. Με αρχικό όραμα την συντήρηση και την ανάδειξη ευρημάτων αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας, λειτουργεί σήμερα ως ένας φορέας πολιτισμού, με εκθέσεις μοντέρνας και σύχγρονης τέχνης, εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινωνικές δράσεις.

Οι ανάγκες και ο παλμός της πόλης βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του πολιτιστικού μας έργου, καθώς πιστεύουμε πως ένα Μουσείο είναι κάτι παραπάνω από έναν χώρο διατήρησης εκθεμάτων. Είναι ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών και συνεχούς εξέλιξης. Εδώ που η ιστορία του χθες βρίσκεται σε διάλογο με την παρούσα καθημερινότητα και τις προοπτικές του αύριο.

Οι Φίλοι του ΜΚΤ μοιράζονται μαζί μας αυτό το όραμα, και από την αρχή η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική στην συντήρηση των μόνιμων συλλογών, στην παραγωγή περιοδικών εκθέσεων, στην πραγματοποίηση εργαστηρίων και προγραμμάτων για παιδιά,ενήλικες και άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.