Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

"Άρωμα Γυναίκας στην Ελληνική Ζωγραφική"

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσίασαν στους χώρους του Ιδρύματος την έκθεση «Άρωμα Γυναίκας στην Ελληνική Ζωγραφική» από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη με εξαιρετικά έργα, προερχόμενα κυρίως από τις συλλογές της Ε.Π.Μ.Α.Σ.

Το θέμα της έκθεσης ήταν η γυναίκα, η οποία υπήρξε πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες σ’ ολόκληρη την ιστορία της τέχνης. Η έκθεση παρουσιάζει την εικόνα της Ελληνίδας στη νεοελληνική τέχνη, όπως αυτή διαμορφώθηκε, στους δύο αιώνες του ελεύθερου εθνικού μας βίου, καθώς η τέχνη είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την εποχή της.
Παρουσιάστηκαν έξοχες προσωπογραφίες γυναικών, οικογενειακά πορτρέτα και ηθογραφικές σκηνές, που αναδεικνύουν τον ρόλο της γυναίκας, στο τέλος του 19ου αιώνα.
Από τις αρχές του 20ού αιώνα, μέσα από τις αλλεπάλληλες πρωτοποριακές τεχνοτροπίες της τέχνης, παρακολουθήσαμε τη μορφή της γυναίκας και τον αθέατο εσωτερικό κόσμο της, καθώς η γυναικεία μορφή αποτελεί σημείο εικαστικού προβληματισμού και αναζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα.


Την ξενάγηση πραγματοποίησε η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.