ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ

Αρχαία Κύπρος: Πρόσφατες εξελίξεις στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου

Η ΕΚΔΟΣΗ

Την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της έκδοσης του Ιδρύματος Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με τίτλο ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΠΡΟΣ. Πρόσφατες εξελίξεις στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου.

Η έκδοση αποτελεί προϊόν ευρύτατης συνεργασίας και αποσκοπεί στο να προσφέρει μια επικαιροποιημένη και λεπτομερή επισκόπηση της αρχαίας κυπριακής ιστορίας από την εποχή της πρωιμότερης ανθρώπινης παρουσίας στο νησί, την 11η χιλιετία π.Χ., έως την κατάλυση των ανεξάρτητων πόλεων-βασιλείων και την ένταξη της Κύπρου στο πτολεμαϊκό βασίλειο της Αιγύπτου, στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. 

Με έγχρωμη εικονογράφηση, χρονολόγιο, χάρτες και επικαιροποιημένη βιβλιογραφία, ο τόμος βασίζεται σε σειρά διαλέξεων, που έγιναν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την περίοδο 2014-15 στο πλαίσιο του «Κυπριακού Σεμιναρίου», και περιλαμβάνει 16 κείμενα γνωστών αρχαιολόγων, ειδικών στην αρχαιολογία της Κύπρου, οι οποίοι εργάζονται σε ερευνητικά ιδρύματα της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστραλίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή αρχαιολόγων από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, που επιτελούν και τον μεγαλύτερο όγκο αρχαιολογικών ερευνών στο νησί.

Τα κείμενα, κυρίως στα ελληνικά με εκτενείς αγγλικές περιλήψεις, υπογράφουν οι: Νίκος Ευστρατίου, Ουρανία Κουκά, Γιώργος Γεωργίου, Δέσποινα Πηλείδου, Βασιλική Κασσιανίδου, Γιώργος Παπασάββας, Νίκος Παπαδημητρίου, Μαρία Ιακώβου, Ευστάθιος Ράπτου, Γιάννης Βιολάρης και Ελισάβετ Στεφανή, Μαρία Χατζηκωστή, Maria Giulia Amadasi Guzzo, Στέλλα Δεμέστιχα, Ευαγγελινή Μάρκου, Jennifer M. Webb και Nότα Κούρου.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

κ.Μαρία Παναγίδου
Μορφωτικός Σύμβουλος Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας
Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης
Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

__________

Για την έκδοση θα μιλήσουν:

Δρ. Δέσποινα Πηλείδου
Έφορος Αρχαιοτήτων Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου
Καθηγήτρια Βασιλική Κασσιανίδου
Διευθύντρια Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου


Αντιφώνηση από τους επιμελητές της έκδοσης:

Δρ. Νίκο Παπαδημητρίου
Επιμελητή Αρχαιοτήτων Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
κ. Μαρία Τόλη
τ. Επιμελήτρια Αρχαιοτήτων Μουσείου Κυκλαδιικής Τέχνης

ΕΙΚΟΝΕΣ

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018,  19:00
Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.