ΕΚΘΕΣΗ

από 22/9/2009 έως 25/10/2009

Άνθρωπος, Όνειρο και Φόβος

Ορφέας και Ευρυδίκη με τη Ματιά του Palle Nielsen

Η ΕΚΘΕΣΗ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα και το Μουσείο Τέχνης Vejle, παρουσίασε από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου 2009 έκθεση επιλεγμένων έργων του Δανού καλλιτέχνη των γραφικών τεχνών, Palle Nielsen (1920 – 2000). Στην έκθεση παρουσιάστηκαν γνωστά έργα του κορυφαίου Δανού καλλιτέχνη του 20ου αιώνα, φιλοτεχνημένα με διάφορες τεχνικές, όπως σχέδιο, υδατογραφία, ξυλογραφία και λινογραφία.

Ο Palle Nielsen, εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κλασική αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης. Έχοντας μεγαλώσει στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου, είχε μέσα του ένα βαθιά ριζωμένο μίσος για τη βία και την αδικία, το οποίο είναι εμφανές στο έργο του. Συχνά σημειώνεται ότι στο έργο του Palle Nielsen αντανακλάται έντονα η ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1950.

Πυρήνας της έκθεσης ήταν η καταξιωμένη σειρά λινοτυπιών ‘Ορφέας και Ευρυδίκη. Μέρος πρώτο’, που αποτελείται από 53 φύλλα και δημιουργήθηκε στα χρόνια ανάμεσα στο 1955 και 1959. Ο Palle Nielsen χρησιμοποιεί τον κλασικό μύθο του Ορφέα ως αφηγηματικό μέσο ώστε να εντάξει στη σειρά στοιχεία του παρόντος και να αποτυπώσει τους φόβους και τις ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου. Το έργο του, που περιγράφει ποικίλες ψυχικές καταστάσεις και δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα, είναι εκτελεσμένο με άψογη τεχνική, επιτυγχάνοντας έτσι να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την συναισθηματική συμμετοχή του θεατή.

Ο Palle Nielsen, γεννημένος το 1920 στη Δανία, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες γραφικών τεχνών της εποχής του. Εκπαιδεύτηκε ως σχεδιαστής στη Σχολή Τέχνης και Σχεδίου στην Κοπεγχάγη και εργάστηκε με την ιδιότητα αυτή έως το 1943. Δίδαξε στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Δανίας στην Κοπεγχάγη από το 1967 έως το 1973. Παράλληλα, ο γνωστός καλλιτέχνης έλαβε μια σειρά βραβείων και τιμών μεταξύ αυτών το βραβείο ισόβιας επιχορήγησης από το Danish Arts Foundation.

Ένας νεαρός street artist ‘συνομιλεί’ με το έργο του Palle Nielsen
Στο πλαίσιο της έκθεσης χαρακτικών του Palle Nielsen, ο 25χρονος Δανός καλλιτέχνης της street art, Armsrock, παρουσίασε το έργο του για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο πολλά υποσχόμενος νεαρός καλλιτέχνης, σχεδίασε μια νέα, πρωτότυπη σύνθεση μέσα στον χώρο του Mουσείου, έναν διάλογο του παλιού με το καινούργιο και την κληρονομιά της καλλιτεχνικής φόρμας και σκέψης.

Ο Armsrock ως συλλέκτης διάσπαρτων οπτικών πληροφοριών, χρησιμοποιεί το αστικό τοπίο για έργα που δημιουργεί στο δρόμο αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, καταδεικνύοντας κάθε πλευρά της ανθρώπινης φύσης, εστιάζοντας κυρίως στη βία και τον φόβο του σύγχρονου ανθρώπου.

VIDEO

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, 20.00

Προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ για τον Palle Nielsen «Ουδέν με υστερήσει» της Jytte Rex.

Η Jytte Rex απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.

Ελληνικοί υπότιτλοι.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, 20.00
Man and his environment, exemplified by the works of the artists Palle Nielsen (1920-2000) & Armsrock (1984).

Διάλεξη στα αγγλικά από την Signe Jacobsen, επιμελήτρια του Μουσείου Τέχνης Vejle.

Είσοδος ελεύθερη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
Signe Jacobsen, 
Μουσείο Τέχνης Vejle

Σταυρούλα Οικονόμου
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ινστιτούτο της Δανίας
Μουσείο Τέχνης Vejle


ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΣ
Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα
The Vejle Museums


ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Κunst 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
BEST 92.6 FM
LIFO

Landscape view is not supported.
Please rotate your device to portrait view.