EN

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 17:00

Ιστορία Μηδέν

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

25 ΜΑΙΟΥ - 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η ΕΚΘΕΣΗ

Το έργο αποτελείται από ένα φιλμ δομημένο σε τρία επεισόδια (11 λεπτά το καθένα), συνοδευόμενο από ένα αρχείο 32 κειμένων και εικόνων με θέμα τα εναλλακτικά, μη–νομισματικά συστήματα συναλλαγών. Κεντρικό θεματικό άξονα αποτελεί η έννοια του χρήματος, η αξία των υλικών αγαθών στη σημερινή εποχή και τα εναλλακτικά συστήματα συναλλαγών. Μέσα από τις ιστορίες τριών διαφορετικών ανθρώπων διερευνάται, με τρόπο ποιητικό, ο ρόλος του χρήματος στις ανθρώπινες σχέσεις, και οι πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της κατοχής του.

Στο φιλμ βλέπουμε έναν μετανάστη από την Αφρική που ψάχνει μεταλλικά αντικείμενα στα σκουπίδια, έναν καλλιτέχνη από το εξωτερικό που συλλέγει εικόνες στους δρόμους της Αθήνας αναζητώντας έμπνευση για το επόμενο έργο του και μία συλλέκτρια έργων τέχνης που πάσχει από Αλτσχάιμερ και ζει απομονωμένη στο σπίτι της. Οι αρχικά ασύνδετες ιστορίες των τριών αυτών ηρώων συναντώνται μέσα από μικρά τυχαία γεγονότα.

Το έργο παρουσιάστηκεακριβώς όπως και στο Ελληνικό περίπτερο πέραν από κάποιες αναγκαίες μετατροπές στην κλίμακα των εκθεμάτων. Επίσης παρουσιάστηκε και μια σειρά από 7 αρχεία «εναλλακτικών νομισμάτων»,  ειδικά σχεδιασμένα για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που εξετάζουν την ιστορία του νομίσματος στην Ελλάδα από τον Οβελό μέχρι το Eυρώ.

ΤΑ ΕΡΓΑ

01
02
03
04
05
01
02
03
04
05

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Ο Στέφανος Τσιβόπουλος (γεν. 1973, Πράγα) ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη. Το έργο του αναφέρεται κυρίως στο παρελθόν, τη συλλογική και ατομική μνήμη, το genius loci και τα είδη των λόγων που αναπτύσσονται στο δημόσιο πεδίο. Η τεχνολογία της εικόνας, η τηλεοπτική αισθητική και η ιστορική αυθεντικότητα του κινηματογραφικού έργου αποτελούν παράλληλα πεδία έρευνας και ενδιαφέροντος για τον δημιουργό. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στη Gerrit Rietveld Academie και στη Rijksakademie van beeldende kunsten στο Άμστερνταμ.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Μετά την παρουσίασή του στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας ακολούθησαν ατομικές εκθέσεις: Stella Art Foundation Μόσχα / Art Basel Miami South Beach / Kunstforingen GL STRAND Κοπεγχάγη. Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις: CAFAM Biennial Πεκίνο / EVA International Biennial (Limerick) / Lehmbruck Museum (Duisburg) / Centro Andaluz de Arte Contemporaneo (Seville) και προβολές στη Νέα Υόρκη, το Άμστερνταμ, το Ελσίνκι, τις Βρυξέλλες, το Τορίνο και το Τελ Αβίβ.

Επιμέλεια έκθεσης: Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Θερμές ευχαριστίες για την συμβολή τους στην έκθεση στους: Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, Kalfayan Galleries

 

 

 

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Contemporary Art Support Committee
ΧΟΡΗΓΟΙ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: KRAFT, ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: AEGEAN
ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ: NEW HOTEL
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ:
Ελληνικό Φεστιβαλ